сряда, 21 март, 2018
5

Земеделското министерство обеща, че ще защити интересите на тютюнопроизводителите

Минути след новината, че тютюнопроизводители се готвят за блокиране на гранични пунктове, Министерството на земеделието излезе със следната позиция:

„Парите за тютюнопроизводителите за 2013 г. в размер на 73 млн. лв. ще бъдат предвидени в бюджета за2014 г.при запазване на размера на подпомагането за сектора, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Тютюнопроизводителите получиха подпомагане за 2010, 2011 и2012 г. по Схемата за национални доплащания в размер на около 73 млн.лв. Точно по тази причина МЗХ договори възможност за субсидиране на сектора и след2014 г. под формата на национална помощ. Ежегодно, както през текущия период, МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта на министерството е да запази размерът на подкрепата до2020 г.Колкото до спирането на европейските субсидии за тютюнопроизводителите след2014 г. трябва да подчертаем, че този въпрос не засяга само България, а всички останали страни-членки на ЕС. Въпреки усилията на МЗХ и подкрепата на Европейския парламент, задължителният списък със сектори, които могат да се подкрепят със специални схеми остана в регламента. По този начин в целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания и основната причина за това е политиката на страните-членки в ЕС в подкрепа на борбата с тютюнопушенето. Точно по тази причина МЗХ ще защити интересите на тютюнопроизводителите с прилагането на схема за национални доплащания.

Тютюнопроизводството е специфичен отрасъл за българското земеделие с голямо значение за осигуряване на препитание и заетост за хората в определени райони на страната.“

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™