понеделник, 19 март, 2018
0

В началото на август започва 43-то издание на Лятната астрономическа школа

Над 60 ученици, техни преподаватели  и студенти от цялата страна ще участват в 43-то издание на Лятната астрономическа школа, която ще се проведе от 2 до 16 август на курорта „Бели брези“ над Ардино, съобщи директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян. По думите му лектори в школата  ще бъдат бивши нейни възпитаници, сега преподаватели в български и европейски висши учебни заведения. В това число от университетите в Принстън, Харвард, Лийдц, Бостън, информира „Дарик“.

Освен метеорен поток „персеиди“ и определен клас променливи звезди, част от участниците в школата са си поставили за цел да наблюдават и търсят екзопланети – такива извън слънчевата система, посочи Узунбохусян. Това става с прибори на Астрономическата обсерватория, които не може да си позволи нито едно училище, допълни той.

Организатори на лятното събитие са Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали, катедра „Астрономия“ при Физическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“ и Астрономически клуб „Вега“. Школата се организира и със съдействието на общините в Ардино и Кърджали.

По време на школата на Белите брези се очаква да пристигнат като гости от Института по астрономия към БАН и учени от Софийския университет, сред които и дългогодишния приятел на школата доц. Валери Голев.

„В писмо до мен участник в школата на „Белите брези“ я нарече Меката на астрономията, а това много точно отговаря на авторитета й, натрупан в продължение на тези 43 години“, каза още Узунбохусян.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    11.07.2013 at 10:39

    много интересноо

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™