събота, 17 март, 2018
4

Симеон Сакскобургготски става тракийски цар

Симеон Сакскобургготски ще стане тракийски цар днес. Заедно със съпругата си Маргарита по обед днес те ще посетят Скалния град на траките – Перперикон. Двамата ще бъдат посрещнати със специална церемония в Тронната зала на Двореца светилище, където Симеон ще седне в царския трон. Важните гости ще бъдат придружавани от двама известни гръцки археолози – проф. Никос Стамболидис, директор на Музея на цикладското изкуство в Атина и ръководител на проучванията на о. Крит, и проф. Янос Курагис. В ролята на гид ще бъде проф. Николай Овчаров, ръководител на проучванията на древния паметник в Източните Родопи.

5-дневното пътешествие на царската двойка включва най-големите обекти по българските земи, свързани с тракийската култура и изкуство. Обиколката започна вече от София с посещение на Археологическия музей и криптата към църквата „Света София“. Вторият ден от маршрута пък е посветен на обектите в Източните Родопи. Освен Перперикон Сакскобургготски и учените от съседна Гърция ще разгледат тракийското светилище край Татул, експозицията на Регионалния исторически музей в Кърджали, както и храм „Успение Богородично“, където служи отец Боян Саръев. От града край Арда групата ще се насочи към Златоград и оттам ще премине в южната ни съседка, където само на 6 км, при село Термес, се намира единственото светилище на персийския бог Митра в Родопите. В южната ни съседка са предвидени две спирки – музеят в гръцкото с. Авдира и град Димотика.

По магистрала „Виа Игнатия“, свързваща Истанбул с Адриатика, пътешествениците ще се насочат към Свиленград, където ги очаква крепостта „Мезек“, и намиращата се в района тракийска гробница. Оттам царската двойка ще отпътува и спре в село Александрово, а после ще продължи към Долината на тракийските царе. Маршрутът минава през Старосел, Хисаря и Казанлък. Преминавайки Балкана участниците ще се отправят към Велико Търново. Туристическата обиколка ще завърши на Царевец и историческия комплекс на старата българска столица.

Ирина Ангелова

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  11.07.2013 at 18:36

  направо царица да го направят този оплешивяващ передас

  0
 2. Анонимен...

  11.07.2013 at 11:56

  hahhahah sled gorski sega trakiiski bahti pleshiviq glupak

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™