четвъртък, 24 май, 2018
0

Скитащите кучета разнасят болест, убиваща кърджалийци

Кучешката тения, разнасяна от  скитащите  кучета,  убива кърджалийци. Заразата тръгва от детските площадки,  за това  сигнализира на днешната сесия на местния парламент независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров  при обсъждането на отчета за изпълнение на Програмата за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на община Кърджали за 2012 г.  Заразата се разпространява чрез изпражненията на кучетата. Най-често те се изхождат в пясъчниците  на детските площадки. Откъдето децата  прихващат кучешката тения. Той  посочи данни на Регионалната здравна инспекция, според които в област Кърджали  за времето  2007-2009 г. е имало 43 случая на кучешка тения. Заразени са  6 деца. В периода 2010-2012 г.  са заболели  42 души, две са деца. За двата периода  са починали трима. Само  от началото на 2013 г.  заразените са 6. Според статистиката  болните от кучешка тения в област  Кърджали са три пъти повече, отколкото в другите райони на страната.

Кметът Хасан Азис посочи,че приютът  “Дай лапа”  предлага животни за осиновяване, но нито един кърджалиец, не се е възползвал от това. Съветникът от ГЕРБ Огнян Иванов  настоя общинската фирма “Озеленяване,чистота и благоустройство”  по- добре да изпълнява наредбата за бездомните кучета и предложи да се създаде звено, което да подпомага дейността й.

Над 65 хил. лв. струват  371-те кастрирани бездомни кучета  за 2012 г. 50 са чипирани, сочи отчетът  на общинска администрация.  Миналата година са заловени 740 кучета, 367 са починали от зарази и взаимно нахапване в приюта, 2 са евтаназирани. Регистрираните в общината домашни кучета са  80. Само 15 са кастрирани. Според разпоредбите на общината стопаните на кастрираните кучета са освободени от такса. Таксата  за останалите е 4 лв. Става  28 лв., ако не  се плати до 31 март. За тази година, какот и за миналата няма нито един акт за глоба на стопанин, който не е регистрирал домашния си любимец.

3 коментара

3 коментара

 1. ожхтжо

  11.07.2013 at 23:52

  Защо д-р Мухтаров досега сте мълчали?

  Защо не вземете мерки, а само плямпате по тези сесии?

  ОЧБ въобще не върши никаква работа, ама никаква!

  0
  • Анонимен...

   12.07.2013 at 00:10

   Мухтаров е единствения на тея сесии на които му е там мясото. Какви мерки да вземе, да тръгне той по улиците защото други не си вършат работата?

   Похвално е че повдигна въпроса!

   0
 2. Анонимен...

  11.07.2013 at 18:52

  гадни песове умрете

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™