неделя, 18 март, 2018
117

Подписан бе договорът за Водния цикъл на Кърджали

Подписахме исторически договор за развитието на Кърджали. Смея да твърдя, че това е най-важният контракт в последните сто години за града, със значимост за следващите сто години,  заяви кметът на Кърджали Хасан Азис след като подписа заедно с представителите на фирмите-изпълнители  договора  за проекта за водния цикъл на града. От страна на консорциума подписи сложиха Трайчо Попов и инж.Павел Калистратов. Винаги сме казвали, че Кърджали е европейски град, но в действителност няма град в Европа без пречиствателна станция. Сега вече и тази крачка е направена. Благодаря на всички, които допринесоха за реализацията на този проект, дабави градоначалникът.

Кметът призова  кърджалийци за търпение към неудобствата, които ще им създадат изкопите следващите 2 години. А след това Кърджали вече няма да е същият, бе категоричен той.

Павел Калистратов, съуправител на консорциума заедно с Трайчо Попов, подчерта, че  проектът, който  ще изпълняват, предвижда използването на най-съвременни технологии и материали, които са гаранция за високо качество. Пречиствателната станция е проектирана да обслужва града без реконструкция до 2048 г.

Проектът „Изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа“ е финансиран по оперативна програма „Околна среда“ и е  на стойност  78 млн. лв.

Предвижда се изграждане на канализационни мрежи с дължина 17.7 км, рехабилитация и модернизация на канализационни мрежи с дължина 5.5 км, изграждане на водоснабдителни мрежи с дължина 7.2 км,  рехабилитация на водоснабдителни мрежи с дължина близо 7 км,  изграждане на Пречиствателна станция с капацитет 58 525 еквивалент жители. Изпълнител е консорциумът “Архидос ДЗЗД” . Във фирменото обединение влизат компаниите ИПС, ”Кристална вода”, ”Калистратов груп”, “Биогес”, Арда строй” и “Саварона”, като последните две са местни.  С изграждането на 23 км канализация и 14 км водопроводна мрежа ще се заеме консорциумът АРХИДОС. В него  са същите фирми без „Биогес“.  Срокът на проекта, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 г., е с продължителност около 2 години  – от 18 януари 2013 г. до 30 юни 2015 г. Ръководител на обекта е инж.Митко Синабов, бивш зам.-кмет на Кърджали по строителството.

 

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  12.07.2013 at 00:21

  е как бе, нали и кметове, администрации и комисии трябва да ядът. Кака няма да е толкова скъп. Пък след година две като даде фира ще се сменя наново и още толкова пари ще отидат.

  0
 2. Анонимен...

  12.07.2013 at 00:18

  70 miliona za 34 km trabi – po 2milona na kilometar. v germania magistralite izliat po 1 milion na km

  bahti alchnostta

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™