петък, 23 март, 2018
43

Истински футболен празник в Ардино

Отборът на „Юнак” спечели Международният футболен турнир за ветерани в Ардино.

На финала „юнаците” победиха тима на „Арда 1924” от Кърджали с 6:5 след дузпи и грабнаха купата на Ардино. Редовното време завърши 1:1. Домакините излязоха напред с гол на Нурай Карабекиров, а Орхан Адем изравни. При дузпите, точни за „Юнак” бяха Октай Хасанов, Ерхан Салиев, Гюнер Бекир, Танер Бекир и Метин Мустафов. Точни за „Арда 1924” бяха Рафи Имама (Балтата), Илия Марков (Цонбе), Валентин Радославов, Орхан Адем. Фатален за гостите се оказа пропускът на Гюнай Расим (Къни). Той уцели гредата.
В истински празник за малки и големи се превърна Международният футболен турнир за ветерани в Ардино. Първото издание на надпреварата протече при изключително голям интерес с участието на четири отбора. Турнирът, който е под патронажа на кмета на общината Ресми Мурад ще се превърне в ежегоден.
В мача за третото място отборът на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци”) от Бурса се наложи над втория отбор на „Юнак” отново след дузпи – 7:6, а редовното време завърши 1:1.
В тима на ветераните от Бурса личаха имената на известни бивши футболни звезди на „Юнак” от славните години на тима през 80-те години на миналия век – братята Айдън и Илхан Чошкун, Сунай Чайлар, Турхан Ханджъ, Севим Чошкун, Юсеин Касапоглу.
Преди началото на турнира с едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички покойни футболисти и деятели от „Юнак”.
Главен съдия бе дългогодишният рефер Валентин Нейчев – Фарко, който пристигна за надпреварата от мегаполиса Ню Йорк. Поради финансовата криза в Гърция в последния момент ветераните им се отказаха от участие в турнира.
След мача организаторите бяха подготвили и „трето полувреме”. В дружеска обстановка ветераните от Ардино, Кърджали и Бурса си припомниха хубавите стари времена. Кметът на общината Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрам връчиха купите на отборите. Имаше и индивидуални награди.
За най-добър играч на турнира бе определен Билгин Сали – Бъгън от „Юнак”, за най-добър вратар – Илхан Чошкун от Бурса. Кърджалийският ветеран Орхан Адем стана голмайстор на турнира с 6 гола. И тримата получиха статуетки от организаторите.
От името на ФК „Юнак” президентът му Метин Мустафов връчи на кмета Ресми Мурад благодарствен плакет за развитието и подкрепата към футбола в град Ардино.
„Искам да изкажа своето задоволство от организирането на този турнир. Ще подкрепя надпреварата да се превърне в традиция”, заяви при закриването Ресми Мурад. Той обеща през следващото издание да облече фланелката на „Юнак”.
57-годишният Красимир Аврамов от Стара Загора е бивш играч на „Юнак” от 70-те – 80-те години на миналия век. „Изключително съм развълнуван. Това е една много хубава инициатива. След 30 години отново съм в Ардино. Тук се събраха футболисти от пет поколения. Надявам се този турнир да се превърне в традиция”, заяви Аврамов.
59- годишният Делчо Дингов (Чивърс) от Кърджали дълги години е ритал за „Арда” и „Юнак”. „Поздравявам инициаторите на състезанието. Радвам се, че ФК „Юнак” се сеща за ветераните си от близкото минало, които са дали младите си години за град Ардино.
Срещнах се с мои бивши съотборници, с които не бях се виждал дълги години. Споменът за нашите славни години е много хубав”, отбеляза Дингов.
„Голямо удоволствие и чест беше за мен да играя срещу футболисти, на които съм се възхищавал като малък. Радвам се, че с момчетата от моето поколение успяхме да спечелим турнира и все още да се наслаждаваме на играта като ритаме заедно”, каза
34-годишният стоматолог Ерхан Салиев.
Капитанът на „Арда 1924” –Кърджали Владимир Годуманов сподели, че турнирът е преминал на много високо ниво, въпреки че се организира за първи път. „Надявам се, че тази инициатива ще послужи за подражание на отборите- ветерани от други населени места на територията на областта”, каза Годуманов.

Гюнер ШЮКРИ

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™