неделя, 18 март, 2018
22

Прокуратурата погна община Кърджали за сделка, ощетила бюджета с 55 хиляди лева

Община Кърджали е сключила неизгодна сделка с „Пълдинмел” ООД за доставка на хранителни продукти в общинските детски градини и Домашния социален патронаж, с което бюджетът е ощетен с близо 55 хил. лева само за първото тримесечие на годината.

Това се твърди в постановление на Районната прокуратура, която е установила драстични нарушения на обществената поръчка за избор на фирма-снабдител.

Сигналът бе подаден от групата общински съветници на ПП ГЕРБ, които сезираха правораздаването, че столовете на детските заведения се зареждат с храни с лошо качество и на цени, в пъти по-високи от цените на едро в търговската мрежа.

Стойността на поръчката е 3,6 млн лева без ДДС за срок от 4 години, а „Пълдинмел” е класирана на първо място, след като другият участник – „Салко” ООД е отстранен заради пропуски в документацията.

Извършената от прокуратурата проверка е констатирала, че комисията по избора, оглавявана от шефката на дирекция „Хуманитарни дейности” в общината Ширин Сюлейман, е следвало да отстрани и „Пълдинмел” от процедурата, а не да предложи сключване на договор с фирмата, тъй като нейната оферта е била непълна и не отговаря на условията на възложителя, а именно да има възможност за преизчисляване на цените на тримесечие.

Нито един от членовете на комисията не е могъл да посочи по какъв начин ще става това, след като не е предвиден процент на отстъпка, каквото изискване фигурира в договора.

По този начин доставчикът е получил „карт бланш” да продава на завишени цени по свое усмотрение.

В постановлението на районната прокуратура се казва, че комисията не е направила оценка на подадената от„Пълдинмел” ценова оферта, а само е разгледала и класирала единствения кандидат на първо място с максимален брой точки.

Не е упражняван и никакъв контрол върху работата на изпълнителя.

Прокуратурата е категорична, че длъжностните лица, участници в комисията, не са изпълнили служебните си задължения и не са се съобразили със заложените изисквания, в резултат на което общината е сключила неизгодна сделка, а бюджетът е ощетен с 54 468,54 лв само за периода от 1 декември 2014-та – 31 март 2015 г.

3 коментара

3 коментара

 1. Anonymous

  15.07.2015 at 15:06

  Ей тва е схемата, фирмата си плаща на общината, печели проекта, всички са доволни, само децата ядат боклуци.

  0
 2. Anonymous

  15.07.2015 at 15:03

  qko se izlagash pak azsie, tvoqta obshtina hich q nqma

  0
 3. Anonymous

  15.07.2015 at 11:40

  ПОПУЛИЗЪМ !
  ПРЕДИЗБОРЕН ПОПУЛИЗЪМ!!!

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™