сряда, 21 март, 2018
16

Гърците готови с пътя за Маказа в края на юли, недоволни са от нашия участък от шосето

Искаме да знаем какво е състоянието на пътя и това е свързано със сигурността на туристите. Не разглеждаме отсечката Комотини – Кърджали като местен, регионален път, а като шосе, което е част от пътя Комотини – Русе и се свързва с гръцката магистрала Игнатия, коментира изпълнителният секретар на гръцката област Източна Македония и Тракия Константинос Кацимигас след инспекцията на строителството  на пътната отсечка  от спирка „Джебел“ до  Подкова заедно с областния управител Бисер Николов.   Днешната визита на Кацимигасму е в отговор на посещението на областния управител на Кърджали Бисер Николов в Гърция на 1 юли. Той бе придружен от  съветникът по въпросите на пътното строителство към областната управа инж. Георгиос Кукуравис. След визитата в Кърджали  гръцките гости пропътуваха участъкът от Кърджали до Пловдив през Асеновград, а на връщане ще минат през Джебел, за да видят  какво е състоянието на пътя там.

От сега България трябва да мисли за разширяване на пътя за Маказа, ако желае той да е пълноценна част от трансевропейския коридор през Дунав мост край Русе.  По маршрута Маказа-Кърджали видяхме много нива,  има добри и лоши участъци. Нашият консултант по строителство на пътища направи своите бележки. От границата до Подкова има добър път, но той не е пригоден за усилен трафик. Този участък би задоволил нуждите към настоящия момент, но ако трябва да поема движението от Маказа до Русе, още от днес трябва да започне неговото разширение. Участъкът от Подкова до Момчилград представлява стар път с доста проблеми, обобщи наблюденията си от инспекцията гостът от Гърция.   Пет километра преди Кърджали видяхме четирилентов път с разделителна ивица по средата. Такъв, по европейски стандарти, трябва да е пътят, който е  част от коридора, свързващ Дунав мост с гръцката Вия Игнатия, подчерта Кацимигас.  Пътят трябва да свързва Балканите с европейските страни.

Областният управител Бисер Николов увери гърците, че  пътят Маказа- Подкова- Момчилград -Кърджали    ще гарантира бързо и удобно пътуване. Срокът  за изпълнението  на отсечката от спирка Джебел до Подкова е удължен  заради  необходимостта  от строителството на  8 прехода за животни, освен това се е наложило  да бъде удъжен мостът  над Върбица със 120 метра заради новото корито на реката. Направено е допълнително проучване и проектиране.  Като се сметне срокът за техническо съхнене на бетона,   очакването е пътят да е окончателно гонов в края на септември, бе категоричен  той.  И добави, че 365  километра ще е пътят от Русе до границата  с Гърция  през Маказа.

Константинос Кацимигас  обяви, че в края на юли или началото на август пътят от гръцка страна ще бъде готов.  Изгражда се обходният път  преди Комотини. Имаме добро  желание да не пропуснем  летния сезон. Туристическите обекти в северна Гърция  очакват  туристи от България. Но откриването на граничния пункт зависи от правителствата на двете държави, коентира гръцкият гост.  Комотини-Кърджали е път с европейско значение. Той ще помогне и за морската търговия, защото в момента корабите чакат по 25 дни на пристанището в Истанбул. Ако пътят е отворен  за превозването на товарите  ще необходими 5 часа в най-добрия случай, зада достигнат от Кавала до пристанищата на Варна и Бургас със сухоземен транспорт и оттам да поемат другите дестинации, каза гръцкият гост.

По отношение на сигурността на пътуването между двете страни Константинос Кацимигас  заяви, че пътят през Граничния пункт  Златоград е за  хората  от близките села край Златоград и Термес, той не е предвиден за  натоварено движение. Факт е е пътят през Златоград е опасен, но трябва ли да го затворим. Трябва да бъдем просто по-внимателни,  когато тръгнем по него, бе категоричен гостът. Той обяви , че  отсечката от Ксанти  към Смолян за другия граничен пункт  е с дължина 48 километра. Този пътще замести  шосето през Златоград.  200 милиона евро  са предвидени по проект за изграждането му, три пъти повече от   средствата за пътя през Маказа, добави Кацимигас .

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  18.07.2013 at 01:19

  gotovi, ama nqma da go otvorqt sledvashtite nqkolko meseca

  0
  • Анонимен...

   18.07.2013 at 03:43

   Защо мислиш така?

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™