понеделник, 19 март, 2018
6

Природозащитници искат съдействие от военния министър за опазване на лешоядите в Родопите

Ниско летящи самолети създават проблеми в Родопите. Това става по време на традиционния мониторинг на лешоядните птици в региона, съобщават от БДЗП. Товарните самолети са собственост на американската армия.

„Разстоянието е толкова малко, че човек може да прочете серийният номер на кабината на пилотите с невъоръжено око“, твърдят орнитолозите. Няколкократното прелитане на самолетите в непосредствена близост до гнездовите колонии на редките белоглави и египетски лешояди създава условия за възникването на неприятни инциденти.

„По света има много случаи на сблъсъци между самолети и едри птици, които не само убиват летящите животни, но и предизвикват катастрофи, които унищожават техника за милиони, застрашават живота на пилотите и обикновените граждани“, обясняват от БЗДП. От дружеството са изпратили официално писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов, в което заявяват, че ниските полети по долината на река Арда трябва да бъдат забранени поради рисове от сблъсъци с гнездящите колони на белоглави лешояди. Подобни казуси не били чужди на световната общност и една напреднала страна като Израел, например, имала забрана на полети над зони, носещи риск от сблъсък с птици.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    27.07.2013 at 17:22

    Къде бяха природозащитниците като РИОСВ Хасково помагаше на Оловно цинковия завод да трови жителите на Кърджали или сега искат пари за да си вземат по нещо в джоба?

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™