събота, 24 март, 2018
18

Черноочене празнува Рамазан Байрам

Тази сутрин с празнични молитви в джамиите преди изгрев слънце започна празника Рамазан Байрям за мюсюлманите от чернооченско.

Млади и възрастни препълниха храмовете в Черноочене, Житница, Паничково, Комунига, Габрово, Лясково, Бели вир, Минзухар и други населени места от района.

В тържествените проповеди на имамите изслушаха нормите за разбирателство, уважение и толерантност, които всеки мюсюлманин следва да спазва.

На организирания в Чернооочене празничен събор по случай Рамазан Байрам дойдоха стотици души от района и наши изселници в Република Турция.

Празничното настроение повдигна и представлението на групите към Народно читалище „Юмер Лютфи-1993“ гр. Кърджали.

В словата си кметът на Община Черноочене Айдън Осман и народният представител от кърджалийско Шабанали Ахмед поздравиха присъстващите със свещения празник Рамазан Байрям. Те изтъкнаха, че тези дни са дни на помирение и разбирателство.

Търговци настаниха сергиите си, за да вземат най-апетитното място. Игрушките бяха атракция за най-малките.

На Рамазан Байрям мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. Празничните дни са дни на опрощение, помирение и добри дела. По-младите посещават домовете на по-възрастните си близки и роднини и искат прошка от тях. Празникът е един от най-дългоочакваните и за децата. Те целуват ръка на по-възрастните и получават пари или лакомства в замяна. На празничната трапеза присъстват задължително баклава и сладкиши.

Исмет ИСМАИЛ

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™