понеделник, 19 март, 2018
16

Огнеборците предупреждават: Юлските температури са опасни

В  последните 2 седмици на  юли в резултат на високите температури в област Кърджали възникнаха 11 пожара  на сухи треви и храсти, информират от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”  в Кърджали. Унищожени са 105 декара сухи треви и храсти, 15 дка небалирана слама, 1 товарен автомобил със 120 бали слама и лекотоварно ремарке с 40 бали слама. Благодарение на своевременната намеса на служителите от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”  с помощта на  местното население пожарите не обхванаха по-големи площи.  Нарастването на броя на пожарите буди сериозна тревога сред ръководството на Областно управление на пожарната в Кърджали, тъй като в условията на сухо и ветровито време пожарите могат да бъдат сериозна заплаха за вилни зони, населени места, полски и горски масиви, живота, здравето и имуществото на хората. Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на не обезопасени места и др.

Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти близо до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото и неконтролируемо разпространение на огъня. Напомняме ви за  абсолютната законова забрана за изгаряне на растителни отпдъци в земеделските земи, добавят  от пожарната служба.

Апелират жителите на областта да бъдат по-внимателни с огъня и да спазват основните правила за недопускане на пожари:

– Не палете огън на открито във ветровито време.

– При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на определените и безопасни места.

– Не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки, пиратки и др.

– Особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

– Не палете крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност. Запаленият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

– Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

– Подготовката на зимнина, устройване на пикници и барбекюта да се извършва на определени безопасни места, като се вземат мерки за изгасяне на огньове и предотвратяване възникването на пожар.

– При възникване на пожар, потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени