петък, 23 март, 2018
26

Хасан Азис: Перперикон ще стане мярка за туризъм в България

Кметът инж. Хасан Азис и представител на обединението „Главболгарстрой – Реставрация”  Сашо Йотков подписаха днес  договор за изпълнението на проекта „Перперикон-дом на богове и хора”. На официалната церемония присъства и археологът проф. Николай Овчаров.

Почти четири милиона лева ще бъдат вложени в социализацията на скалният град на траките Перперикон по оперативна програма “Регионално развитие”. Договорът е по направление “Подкрепа за развитието на природни,културни и археологически атракции” , община Кърджали ще получи 3 844 099,61 лева с които археологическият  обект  ще бъде представен съобразно световните стандарти и  ще привлече още туристи от България и чужбина. Предвижда се за една година да бъдат извършени редица строителни дейности на археологическия комплекс – експониране на находките, монтиране на художествено алейно осветление, укрепване на скалния масив и подхода  към Акропола и скалния дворец  и изграждането на инфраструктура в района.  В рамките на проекта ще бъдат инсталирани 10 холографски  изображения в района на музея в Кърджали, а на сайта на културната институция ще бъде качена виртуална експозиция на археологически находки от Перперикон, поясни ръководитеят на проекта Катя Митовска. Тя  съобщи, че крайната дата за завършването му е 8 юли 2014 г.  и уточни, че докато течаха обжалванията на избора на изпълнител, с разрешение на управляващия орган по програмата е спряно отчитането на времето за изпълнение на проекта. Отново се отброява от 15 юли.

Консервационните и реставрационните работи  са възложени на  обединението  “Главболгарстрой-Реставрация”, а строителният надзор  ще бъде осъществен от  “Перперикон консулт” –  обединение, съставено от местни фирми. “Главболгарстрой-Реставрация” вече е изпълнявал обект на територията на община Кърджали – манастирският комплекс “Св.Йоан Предтеча”.

Изключително радостен съм от подписването на този договор, който стана факт след много перипетии. Този проект има значение не само за община Кърджали, но и за развитието на туризма в цялата страна. Перперикон е знак за национална гордост, археологическият комплекс в бъдеще ще придобие нов облик и нова визия, ще стане по-достъпен и по-разбираем за нашите съвременници, заяви инж.Азис.

Проектирането е започнало още при предпресъединителната програма ФАР. Няколко пъти е спирано, припомти  началото на сагата кметът Хасан Азис. Сега  финансирането е по оперативна програма на Европейския съюз. Според него той е много повече от един местен обект и за това сочи и класацията “Чудесата на България”. Според Хасан Азис Перперикон ще стане мярка за туризъм в България. Ръководството на община Кърджали направи всичко възможно този проект да се реализира. Сигурен съм, че след това  туризмът в района ще бъде в подем, бе категоричен градоначалникът. Той подчерта, че  Перперикон е първият обект в общината, за развитите на който ще бъдат инвестирани толкова много европейски средства. Представителят на “Главболгарстрой-Реставрация” Сашо Йотков посочи, че не е имало обект , който фирмата да не е извършила качествено и в срок. И заяви, че  по време на  работа ще заложат на местни кадри.

Ръководителят на разкопките проф.Николай Овчаров подчерта, че скалният град на траките е попаднал сред първите петдесет култови обекта в света в класация на Филип Каргон, където нашият  паметник на културата  е поставен редом до Мачу Пикчу. Преди две седмици същото сравнение направил  и гръцкият професор Николаос Стамболидис.  Имаме популярността, но без консервация, реставрация и създаване на инфраструктура няма да можем да покажем неговия  блясък, добави  археологът.  Той бе категоричен, че консорциумът, който  ще работи по проекта е от перфектни изпълнители, които преди 13 години реставрирали църквата „Св.Йоан Предтеча”.

Според Николай Овчаров чекът за 1 млн. лв. за реставрация и консервация, който Бойко Борисов лично подписа, но така и общината не получи парите, не е изгубен. Трябва да има приемственост на правителствата и след като министър-председателят е подписал, нормално е парите да бъдат изплатени от следващото правителство,  бе категоричен той.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    20.07.2013 at 17:19

    Печели ли общината от този обект?

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™