четвъртък, 24 май, 2018
0

Момчилградчанката Кина Бъговска представя в София „Колекция от Чикаго – свещено и еротично”

Родената в Момчилград  художничка Кина Бъговска представи снощи в сградата на СБХ  на „Шипка  6 “ в София поредната си самостоятелна изложба. Тя е под  надслов   „Колекция от Чикаго – свещено и еротично” ,  включва картини, вдъхновени от тракийски керамични скулптури, както и много други платна. Исках да представя всичко, сътворено от мен в последните 13 години в Чикаго, каза Кина Бъговска за КърджалиНюз.BG  Картините са разположени на целия втори етаж в галерията. Част от тях са копия. Сред показаните  картини има  и 20 платна  с туш и молив. 30 от картините  са докарани направо от Чикаго специално за изложбата в България. 15  картини    са от  изложбата  “Земя и огън” , която през  2011 г.  бе част от вечерта на българската археология във „Филд музея”, организирана от Американския изследователски център и „Филд музея” в Чикаго.  Част от платната, които са сега в България,   Бъговска  е представила в Париж  в галерия Espace Kiron, както и в Международния панаир на изкуствата – 2011 г.  в Ню Йорк.

Платната ще останат в галерията  в София до края на юли.

Изложбата  в София откри Димитър Грозданов,  заместник-председател на УС на СБХ по творческата дейност.  Присъстваха много мои приятели от страната. Сестра ми Петя Бъговска със свои колеги изпълни музикални произведения . И се получи  съзвучно съжителство  между картини и музика, разказа Кина Бъговска.    С представянето на картините ми в България правя реверанс към творчеството муи  през  13-те години откакто живея в Чикаго. Проследявам отчасти началото на моята творческа дейност. Всяко платно, създадено от мен, е илюстрация на това, което се случва  наоколо. Всичко, което правя, се ражда от душата ми.

Момчилградчанката Кина Бъговска е живее в Чикаго  от  2000-та година и освен с живопис, се занимава и с журналистика.  Участва активно в обществения живот на българите в града, известен с най-многобройна българска колония в САЩ.  Един от учредителите на българската преса в града.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    20.07.2013 at 17:07

    Поздравления. Дано не забравя родния си град и да дойде тук.

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™