петък, 23 март, 2018
330

Съседите: Разстоянието от Комотини до Kърджали е 78 километра, час път с кола

В днешния си  брой  вестникът от Комотини „О хронос“ съобщава за  визитата в Кърджали на изпълнителния секретар на гръцката област Източна Македония и Тракия Константинос Кацимигас. Той бе в родопския град в началото на седмицата, за да инспектира  пътя  от българска страна от границата до Кърджали и Пловдив. Колегите цитират  Кацимигас,  който каза, че  строителните работи  от гръцка страна ще приключат  в началото на август, но откриването ще е в зависимост от решение на двамата премиери.  Разстоянието Комотини – Kърджали е на един час път с кола и 78 kм. От  Комотини до Пловдив е 2.45 часа с кола и 185 км. До Стара Загора  се стига за 2.30  часа с кола и 183 kм, посочват  гръцките колеги.

В българската преса постоянно се коментира отварянето на граничния пункт „Маказа- Нимфея“. Целта е границата да се отвори,  тогава когато пътят е завършен  и гарантира абсюлютна безопасност на движението.  Гръцкият премиер  Самарас ще бъде на официално посещение в Америка и след това ще се обсъжда  официалното откриване на пункта, се казва още в материала. Това е най-логичното решение, защото  да се посочват  евентуални дати,  не е решение. Ако пътят не бъде отворен сега през лятото, ще бъде  подарък за зимния период, когато България очаква туристите  от нашата страна да карат ски.

Посочва се още, че медиите в Кърджали  са описали подробно визитата на изпълнителния секретар на гръцката област Източна Македония и Тракия Константинос Кацимигас   и срещата  му с областния управител  Бисер Николов.  Според тях  тя е   допринесла за  да се подчертаят  усилията  за строителството на пътя  от  гръцка и от българска страна. Гръцките колеги посочват още, че българските градове  правят  магазини,   безниностанции и хотели в близост до границата, а от гръцка страна не се прави много за приемане на българските туристи с изключение на някои  механи. Но изразяват притеснение, че  статистиките сочат за повече смъртни случаи  по пътищата през  август.  И препоръчват да се изготвят  брошури и карти, които да  описват пътя, опасностите, които ще срещнат шофьорите , за да знаят състоянието на пътя от двете страни и да се предотвратят  смъртните случаи.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™