вторник, 20 март, 2018
73

На 27 юли стартира 9-то издание на Балканския фестивал на турския фолклор и поезия

Традиционният за Община Кърджали Балкански фестивал на турския фолклор ще се проведе за девети път от 27 до 29 юли тази година. Това съобщи днес на пресконференция кметът инж. Хасан Азис.
Тазгодишното издание се връща към първоначалната идея, от 1997г. и в програмата му ще бъде представена и поезия от балканските страни.
Над 200 са участниците от фолклорни групи от България, Турция, Македония, Румъния и Гърция, като в рамките на фестивала тази година участие ще вземе и държавният ансамбъл на гр. Баку, Азърбейджан. Потвърждение за участие във фестивалните дни са направили и 50 поети, като 20 от тях са от страната ни.
Инж. Азис съобщи, че откриването на балканския форум ще бъде на 27 юли от 10 часа в Градската градина. Изявите на участниците ще продължат и с концертни програми в останалите шест общини, който са партньори на инициативата.
Заключителният гала концерт ще се състой на 29 юли отново в Градската градина на областния град, с начален час 19,00.
На Балканите съжителстват хора от различни националности, етноси и религии. Балканският фестивал на турския фолклор е едно послание на всички тях за толерантност. Чрез музика и изкуство участниците преодоляват различията помежду си и създават истински приятелства, каза още инж. Хасан Азис. Той изрази намерение 10-тото юбилейно издание на фестивала да излезе извън рамките на Балканите и Кърджали да посрещне състави и от други страни като Молдова и Грузия.
Съорганизатори на събитието са седемте общини от област Кърджали, читалище „Юмер Лютфи”-Кърджали, Дружество за култура и изкуство- Кърджали, като бюджета е в размер на 30 000 лева. Фестивалът се провежда с подкрепата на фондациите „Международен център за изследване на малцинствата” и „Междуетническа инициатива за човешки права” и Сдружение „Толерантност”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™