неделя, 24 юни, 2018
0

Миг ПОЕЗИЯ с творбите на Виолета Христова съпреживяха кърджалийци

Поезията е жест към човека отсреща. Поезията е жест за разбиране, а всяко разбиране е прегръдка, сподели Виолета Христова  тази вечер при представянето в Кърджали  на седмата си поетична книга „ …каза тя. И слезе от небето“ . Да чуят стиховете й във Военния куб дойдоха   местни творци,  хора изкушени от красивото слово, специално   за случая  пристигна група поетеси от Хасково. Писателят Иванко Маринов представи идващата за първи път в Кърджали Виолета Хирстова.

Изключително съм щастлива да бъда в Кърджали, въпреки кризата , протестите,  жегата и сушата. И въпреки вродения ни човешки егоизъм, който ни казва, че по това време трябва да сме на сянка, каза авторката. Сподели, че не вярва в инициативата „Голямото четене”. Всяко време е подходящо за поезия. Човек чете сам,  всеки прочит е  високоенергиен мост между  две човешки индивидуалности.  И всяка среща между тях е неповторима и значима.

Художник на  корицата  на стихосбирката „ …каза тя. И слезе от небето“ е дъщеря й Кристина, завършила Националната художествената академия и в момента специализира „Илюстрация“ в Барселона.   Редактор  е Камелия Кондова ,  но всъщност  стихосбирката има повече от един редактор, разкри авторката. Вторият тираж е с нова корица. Първият се изчерпал неочаквано бързо за 50 дни. Автор  на корицата  на второто издание отново е дъщеря й. Книгата е дело на издателско ателие „Аб“.

Коя е тя и защо слиза от небето, и какво казва. Това са едни от често задаваните ми въпроси, разказа Виолета Христова.  Името е знак за човека. То е знак и за книгата. Името на книгата се появява в незапно. Когато дойде, то бива разпознато, сподели поетесата.  Това е книга за изричането, за говора, за изпращането на словесна енергия, която променя и създава светове, въздига и сваля човек из различните етажи на душата. Книга, за енергията, която ни облъчва ежедневно, но която често не осъзнаваме. Така че и в тази книга се опитвам да изследвам казването, изричането, словото като строителен материал на битието. Заглавието започва с многоточие. Малко са книгите, чиито заглавия започват  по този начин. Многоточието е препинателен знак, който изразява много, сподели авторката и добави, че според нея поезията е един вертикален свят,  а душата има вертикална структура.

„каза тя, че думите са празни,

когато не пристигат от сърцето.

И лесно се превръща във съблазън

умелата усърдност на поетите.”

Томчето съдържа 71 стихотворения. За него  в рецензията си Христина Панджаридис, която прочете Лиляна Фероли,  казва: „Поезията на Виолета Христова е изкушение на мисълта, непослушното дете на огъня, небето в кладенеца или споменът, който с годините не избледнява, а се пълни със сладост и яркост. Има 71 опита за прекрояване на действителността, за безболезнено вмъкване на ново парче плат на местата, където се е поизтъркало от употреба, удължаване и зашиване на орнаменти, за да пъстрее и весели окото… Слова – фенери, насочващи вниманието към дребни детайли, но обясняващи смисъла на едно развълнувано сърце, на цветове, без които отвореният прозорец е с решетки и ти ще задържиш погледа си само и единствено върху тях. А има много повече.“

Зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев  попита  за това какво е за Виолета Христова  поезията и  какво си спомня за съгражданина си Павел Матев.

Срещата с Виолета Христова бе организирана от Военния клуб, община Кърджали и Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров”.

Виолета Христова е родена в Чирпан. Завършва българска филология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Автор е на седем книги с поезия– “Пеш до земетръса” (1995 г.), “Звездна карта” (1997 г.), “Да бъде нощ” (2001 г.), “Другата стая” (2005 г.), “Сняг от друга зима” (2008 г.) и “Тревата ли?” (2010 г.). Виолета Христова е носител на Националната литературна награда “Георги Братанов” и на приза “Мара Белчева”. Печели първа награда в конкурса “В полите на Витоша”, отличия на “Златен ланец”, “Биньо Иванов” и много други. Нейни стихове са преведени на руски, сръбски, френски и участват в много литературни антологии. Живее и работи в София. Член на Съюза на българските писатели.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  23.07.2013 at 18:12

  както е тръгнало Кърджали ще стане столица на културата в южна България

  0
 2. Анонимен...

  23.07.2013 at 11:57

  страхотен поет и много добър човек

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™