събота, 17 март, 2018
149

Много повече са сигналите за безстопанствени кучета в Кърджали

През 2014 г. са заловени и обезпаразитени 283 безстопанствени кучета, на свобода са пуснати 210

На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали бе приет Годишния отчет за 2014 г. за изпълнение на Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на областния град. За 2014 г. сигналите за безстопанствени кучета са повече от 200 и особено от кметовете на населени места и общината. Има и постъпили и обработени 15 писмени жалби. В сравнение с 2013 г. сигналите са се увеличи многократно. През 2014 г. са заловени и обезпаразитени 283 безстопанствени кучета. Кастрирани ас 160 мъжки и 96 женски кучета. Евтаназия не е прилагана и не са починали кучета, а на свобода са пуснати 210 броя. Освен, че са маркирани 135 кучета са и чипирани. Разходите за дейността възлизат на 35 540 лв. за изминалата 2014 г. с ДДС, се посочва в отчета.
Регистрацията на кучета–домашни любимци се извършва съгласно чл. 174 от ЗВМД. Таксата за 1 брой домашно куче за година е 4.00 лв. За 2014 г. са таксувани 89 броя и има регистрирани 12 броя кастрирани кучета, които са освободени от такса. От такса са освободени и ловните кучета, но регистрацията им в Общината е задължителна.
Общинска администрация организира и координира изпълнението на заложените мерки по Програмата, съгласно утвърден бюджет от Общинския съвет, контролира стопанисването и дейността на общински приют „Дай лапа”, обработва сигнали и жалби на граждани и организации. Изпълнител на услугата е „Озеленяване, чистота и благоустройство” ЕООД, Кърджали. Справянето с проблема с бездомните четириноги е изцяло за сметка на общината. Действащият приют не може да отговори изцяло на изискванията. Като допълнителна стъпка за ограничаване популацията на кучетата предстои общинска фирма „Озеленяване, чистота и благоустройство” да закупи нов автомобил за по-добра мобилност, коментира кметът инж. Хасан Азис.
Според него важна стъпка в решаване на проблема е изграждането на нов приют. „Вече е направен оглед на 8 дка терен в района на ОЦК. Предстои да се проектира приют по модел на кучешкия приют в побратимената на Кърджали община Осман гаази в Бурса”, обясни още градоначалникът.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™