четвъртък, 24 май, 2018
0

Вдигат Защитено жилище в Кърджали, ще има и три центъра за настаняване от семеен тип

След два неуспешни опита   кметът Хасан Азис  строши бутилка шампанско в греблото на багера и с „хаирлия да е“   даде началото на мащабен социален проект на община Кърджали. За сметка на  това кметът показа завидни умения  при работа с багера и направи първата копка  на Защитено жилище  в квартал „Байкал“ . Проектът „Дом за всяко дете” е на стойност над 2,3 млн. ,  свен защитеното жилище  ще бъдат построени още три центъра за настаняване от семеен тип. В тях ще бъдат настанени 36 деца на възраст над 3 години, които досега а били в специализирани институции, както и  8 младежи в неравностойно положение.

Изпълнител е строително обединение, в което влизат кърджалийските фирми „Саварона” и „Арда строй”.

На тържеството присъства  цяото ръководство на община Кърджали, зам.-областният управител Назми Мюмюн, общински съветници и представители на надзора и изпълнителите, както и  представители на Агенция за закрила на детето.

В словото си кметът подчерта, че е доволен, че и проектантите и строителите изпълнители са от Кърджали. Този проект беше един от рисковите, но с днешна дата надеждите са да влезе в графиците на изпълнение.  Това задължава изпълнителите да завършат строителството по най-бързия начин, за да може след това да започне оборудването на центровете и защитеното жилище, допълни  градоначалникът.

През следващите няколко месеца на три различни места в града ще започне поетапното строителство на центровете, обяви кметът и даде думата на строителите. Ерол Касим заяви, че фирмите „ Арда строй” и „Саварона” са сплотили усилията си и ще направят всичко възможно, чрез строителните работи, закъснелия вече проект, да влезе в срок. Днес е първият  ни ден,  смятам, че  ще се справим,  добави Касим.

Надявам се и проектанти,  и изпълнители да могат в много кратки срокове и чрез качествена работа да приключат строително-монтажните дейности, заяви Хасан Азис.

Съобразявайки се с функционалните изисквания и европейски стандарти за изграждане на подобни центрове,  те ще бъдат оборудвани според нуждите на децата. Защитеното жилище ще бъде на три нива на обща разгърната площ 394 кв.м, съобщи ръководителят на проекта Васил Бобеков. Предвидени са сигнално-охранителна системи, озеленяване и ограда на дворовете. Той подчерта, че заданието е социално-значимо и  ползата от изпълнението му ще се отчете в бъдеще. Най-важното е, че младежите ще получат достъп до образование, добави  инж. Бобеков и пожела  успешна работа на строителите.

Председателят на „Закрила на детето” Росица Стоянова изрази задоволството си от започването на работа по проекта,  защото   откриването на центровете ще бъде от полза най-вече за децата.

Това е изключително важен проект, с който се обръща внимание на нашите деца, които са основен капитал на региона. Едновременно с това проектът е атестат за нашето развитие като общество“, допълни и зам.-областният управител Назми Мюмюн.

Проектът „Дом за всяко дете“ е в подкрепа за извеждане на деца от социални институции, предлагащи услуги за деца в риск. Финансирането е по Оперативна програма „Регионално развитие“ чрез Европейския фонд за регионално развитие на стойност 2 394 490,20 лева.

Четирите обекта трябва да са готови до края на годината. Те са разположени в  кварталите „Байкал“, „Гледка“, „Веселчане“ и в района на пазара.

 

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    24.07.2013 at 21:15

    кмета една бутилка не може да счупи ахахахахахаха

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™