сряда, 21 март, 2018
10

Мюфтийството си иска музея в Кърджали

Ще стане ли джамия или мюсюлманско училище Историческият музей в Кърджали? Страстите около триетажната сграда, построена през 20-те години на миналия век, се нажежиха, след като бяха огласени готвените поправки в Закона за вероизповеданията. Днешният музей е дело на руския архитект Померанцев, професор в Художествената академия на Санкт Петербург. Сградата, която е в средноазитски стил, е била предназначена за духовно мюсюлманско училище, но никога не е била такава. „Постройката е публична държавна собственост и национален архитектурно-строителен паметник. Като сграда на музея тя е от 1980 г. Никога преди това не е била място за изпълнение на религиозни дейности“, коментира директорът на музея Павел Петков.

Според представители на мюсюлманското вероизповедание музеят в Кърджали се помещава във вакъфски имот, който им принадлежал още от времето на турското робство. В Окръжния съд в Кърджали е заведено делото на Главното мюфтийство срещу МРРБ със същата претенция – сградата и парцелът в съседство да бъдат върнати на мюсюлманското вероизповедание. През последните години въпросът се повдига периодично. „По времето на тоталитаризма всички вакъфски имоти бяха одържавени. В Кърджали всички знаят, че сградата, където днес е музеят, е някогашното Медресе, строено в периода 1922-1929 г. със средства, събрани от джамийското настоятелство“, твърди районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.
„В момента водим дела, не се отказваме да си върнем собствеността. През последните години християнското и еврейското вероизповедание си върнаха 100% от собствеността и нашето желание е същото“, каза още Бейхан Мехмед.

Ирина Ангелова

4 коментара

4 коментара

 1. Анонимен...

  25.07.2013 at 02:03

  ako im go dadat zna4i bulgaria e svurshena

  0
 2. Анонимен...

  24.07.2013 at 22:45

  nikakvo vrashtane na muzeia, toi e na vsi4ki v kardjali

  0
 3. хлор

  24.07.2013 at 20:16

  Кърджали има няколко джамии и един музей, трябва ли да го загубим заради религията?

  0
  • Анонимен...

   24.07.2013 at 21:10

   koito go e stroil za nego e

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™