неделя, 24 юни, 2018
0

Проектът „Източният свят на Родопа планина“ обедини за туризма четири общини

Днес в Момчилград бе представен проектът „Източният свят на Родопа планина“, който се осъществява от общините Момчилград, Кърджали, Кирково и Крумовград.  По него са разработени 12 туристически маршрута и 29 пакета,   както и общ маркетингов план. Предвижда се създаването на на рекламни и информационни материали, кампания за популяризиране на туристическия продукт, участие  в български и чуждестранни туристически борси. По проекта ще бъдат направени и рекламни клипове за телевизионни канали, рекламен филм и каталози. Ще бъдат организирани турове за наши и чуждестранни журналисти и туроператори. „Източният свят на Родопа планина”  цели увеличаване на  туристическия поток, удължаване на престоя на туристите на територията на областта, развитието на конкурентна туристическа дестинация. Договорът за безвъзмездна помощ по проекта беше подписан през август 2012 г., а продължителността му е 24 месеца. Проектът се изпълнява с  финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.  Това е  изцяло маркетингов проект, по който няма никакво строителство.  Общата стойност на проекта е  496 028 лева. Съфинансирането от Еврепейския фонд за регионално развитие  е  408 282 лева. Държавният бюджет участва с 48 033 лева. Задържителният собствен финансов принос е 24 016 лева, а допълнителното финансиране  от общините е 15 696 лева.

Водеща организация при разработването на общия туристически пакет е община Момчилград, а нейни партньори са общините Кърджали, Кирково и Крумовград.

Всички ние виждаме как съседните нам държави, се хвалят с многото туристи. И се питаме  дали и ние не можем да направим това. Статистиката сочи, че на Перперикон   са дошли над 200 000 туристи. В региона  те са били 100 000 ,  както от  страната, така и от чужбина, каза кметътъ на Момчилград Акиф Акиф. Той посочи, че един от недостатъците е, че  не могат да  задържат туристите  за повече от два  в региона. Трябва да успеем д удължим престоя им поне седмица в рамките на тези туристически пакети, да се стремим  да удължим поне  с ден пребиваването им  при нас, каза той. Има много път да извървим, ще се учим от съседите.  Когато търсим алтернатива  за препитанието  в региона, това е една от възможностите  за младите хора. Стоят се много хотели, надяваме се да има над 500 души,  които да се заети  следващите години с туризъм.  Ако не можем да  настигнем съседите,  поне да ги следваме,  е моят призив, добави Акиф.

Идеята да кандидатстваме по този проект беше да си вземем поуки от грешките. Имаме природа, култура, история, с които можем да се гордеем, но за съжаление не можем да ги рекламираме добре, за да привлечем туристите, каза кметът на Крумовград  Себихан Мехмед.   Имаме язовир „Студен кладенец“,  имаме ахеологически обекти. Галерията за  добив на злато  на Ада тепе, която е от 15 век преди Христа, е единственият такъв древен паметник на територията на Балканския полуостров. Надеждата ни е , че хората, които  идват в Кърджали заради Перперикон и в Момчилград за Татул, ще стигнат и до Крумовград,  за да видят и нашите обекти, добави  Мехмед.

Според кмета на Кирково Сали Рамадан само една община не си струва да  рекламира своя туристически продукт, надяваме се   от това,  което се създаде сега,  ще се възползва и от  бизнесът.  Той призова бизнесмените  в региона да се включат  активно в съдаването на този туристически продукт, а не само да се конкурират помежду си,  както става сега. Да създадем нещо трайно и да  привлечем повече туристи, защото имаме много за показване, бе категоричен кметът на Кирково.

Община Кърджали  има добър опит в развитието на  туристическите услуги. Открили сме и оценили грешките си досега.  Искрено се надявам, че в рамките на този проект  ще открием нови ресурси за популяризиране, добави зам.-кметат на Кърджали Елисавета Кехайова.

Очаквам резултатите по проекта „Източният свят на Родопа планина”  да  провокират туристите, за да се запознаят с природните забележителности и с културно-историческото наследство в областта.  Надявам се привлечете много  наши и чуждестранни гости и те да останат в региона повече от един ден, заяви областният управител  Бисер Николов

Това е изцяло маркетингов проект, няма строителство, няма инфраструктура, идеята е да се рекламираме добре както в рамките на България, така също в Европа и света, привличайки големи туроператорски фирми и участвайки на туристически борси в страната – Велико Търново, Варна, София и чужбина – Лондон, Берлин, Москва и Истанбул, поясни ръководителят на проекта и зам.- кмет на Момчилград Ерол Мехмед.

Бившият музеен работник Стела Тодорова  имаше забележки  по отношение на маршрута с пещерите.  Според нея няма благоустроени пещери в региона, които  да позволят законен достъп  на туристите. Може да се влезе в Утробата,  в пещерата край Татул, но няма как това да стане в Рибинските пещери, в тази край Снежинка. Тя бе категрична, че до сега нашите туроператори нарушават  това . От този маршрут  могат да бъдат заинтересовани спелеолози или археолози, но той не е за   всички туристи.  Препоръча маршрутът да се огледа много внимателно.

В момента може да не  позволено, но ние ще работим това да се случи, да покажем пещерите  на Рибино. Ще извървим  законовата процедура за това, каза Себихан Мехмед. Призна, че досега   ги е затруднявал фактът, че се иска  15 %  съфинансиране по европискитепроекти от общините, които нямало как да исигурят. Ако докажем, че обектът Ковил- Джанка е по-стойностен от Перперикон,    в момента кандидатстваме за  средства  за музей на открито с норвежко финансиране,  ще се допълни ли проектът, попита кметът на Крумовград.

В рекламните материали  защитените територии   в маршрутите  да се обозначават и да се  подскаже  на туристите да си наемат местен водач, препоръча Михаела Кирчева. Изрази опасение, че заради  туристите, които  държат да отнесат  нещо от местата,  където са били,  се унищожават  паметници  на природата и се съсипват защитени растения.  От  Вкаменената гора заради  туристите, скоро  нищо няма да остане. Това,  че туристите не знаят, не значи че им е позволено. Всички се обединиха около  идеята , че туристите трябва  се учат да бъдат по-отговорни.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    24.07.2013 at 21:00

    proekta e nedovarshen/praven e samo za grabene mai

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™