четвъртък, 24 май, 2018
0

Момчилградчани: Десетки декари земеделски земи са унищожени от строителите на пътя за Маказа

Десетки декари земеделски земи са унищожени за две години,  откакто е започнало  строителството на новия път  за Маказа, обявиха днес кметове и жители на селата, през чиито землища минава  шосето. Това стана по време на обществено обсъждане на подробния устройствен план за  преоткосиране на новия път към Маказа,  реконструкцията на водопроводи и нови пътни връзки и мерки за укрепване , отводняване и стабилизиране на пътни участъци с проблемни геотехнически и хидрогеоложки условия , удължаване на мост над река Върбица за обект път „Кърджали-Маказа” и пътна връзка „Фотиново”.  Планът  засяга  землищата на  селата Балабаново, Върхари, Седлари, Садовица, Птичар  и Загорско. Присъстваха кметовета на селата и хора, чиито интереси са засегнати, председателят на поземлената комисия, главният архитект на Момчилград, представител на областна управа.

Инж. Дияна Манева, директор на дирекция „Отчуждителни процедури“ към Агенция пътища изслуша  внимателно  всички, който се чувстваха засегнати. Записано бе подробно всяко мнение и сигнал за нередности. Всичко това ще отиде при  строителите и ще се вземе предвид преди да се довърши строителствотона пътя, пое нагажимент инж. Манева.  Оказва се , че по трасето  на новия път има доста геоложки изненади, налага се  допълнително преоткосиране.

85 %  от  шосето е направено,   няма повче да се влиза в имотите ви. Това е последната възможнст да  се коригират  грешките нас троителите, защото пътят  до Подкова трябва да  бъде открит през есента, поясни инж. Манева.

Кметът на село Садовица Ергин Емин   бе категоричен, че има много нерешени проблеми  за местните хора от строителството на пътя. Преоткосирането  е засегнало  най- много  землището на Садовица.  Нека дойдат  на среща с нас хора от Пътното, които могат да вземат решения, настоя той. При преоткосирането на  новия път  в участъка, където е разклонът за Садовица,   свалиха нивото с десет метра. По документи пише,  че  засегнатата площ е 500 кв. м , но в действителност е  над 1500 кв.  м, половината ниви на хората изчезнаха, каза той.  Коритото на Върбица се измести, държа да има  подпорна стена, защото реката  в един момент ще изяде пътя и ние оставаме откъснати от света.  Десетки декари земеделски земи   наоколо са пострадали за двете години,  откакто е започнало  строителството.   Гинка Маринова, която  реководи строителството на пътя, нито веднъж не е потърсила кметовете, за да каже какво  ще правят и  да потърси мнението на хората тук, разочарован е Емин .

Той посочи, че 14 декара земеделска земя край реката остава без път  към селото след строителството, там има 13 парцела частни ниви. Собствениците не могат да стигнат до тях , защото пътят  до тях е затрупан с огромни камъни, които никой не може да отмести. Ергин Емин настоя  още до кръстовището със Садовица  да се направи подход за животните.  Освен това да има  мантинела и обезопасителна мрежа от стръмната част над шосето, която да спира   животните да излизат на пътя.

Аз лично ще обжалвам  строителството на новия път, за да  не бъдат погазвани  правата на  хората от селото, бе категоричен кметът на Садовица.

Такава е карнината в цялата страна, затрупват имотите на хората с камъни,  а ние обираме негативите  на строителите, сподели инж. Дияна Манева. Тя потърси строителите и настоя да дойдат да чуят хората, оказа се,  че са на среща в Кирково.  Договориха се  след това шефът на  пътното управления заедно със строителите  да минат по трасета, за да огледат  посочените  от  хората  засегнати  участъци.

Салим Салим от  Садовица показа   документи как  от 11 декара  наследствена гора,   строителите са  унищожили повече от 5 декара. И попита защо не му е платено обезщетение за тези декари. Оказа се , че  не е деактурвла земята и  тя се води едновременно частна и държавна.  Липсва координация между  държавните институции и службите,  коментира заяви представител  на областната управа, който също присъства на  обсъждането.

Юсеин Дуралиев  същоот Садовица пък се жалва, че пътят е минал върху нивата му и от  три декара останали  само три ара. Не зная  дали ще получи обезщетение за това. Още август миналата година се жалвал в обастната управа,  Пътно управление и  строителното министерство, отговор от никъде все още няма.  Исмаил Абдурахман от същото село каза, че  цялата му нива е затрупана с къмъни и пътят до нея вече го няма.

Кметът на Седларе    разказа,  че  след взривовете но трасето,  скала паднала в реката  и се отместило коритото,  водата  подкопала въжения мост към селото,  и той е опасен за движението на хора.

Дошлите на осбъждането се надяха  заедно със строителите да минат по  новия път и да си кажат  всеки проблемите. И да получат най-доброто решение.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™