неделя, 18 март, 2018
33

Екоакция в Момчилград, събират във вторник старите електроуреди

 В сряда от 11 до 15 часа   в Момчилград  ще се проведе първата по рода си  акция за събиране на електронни отпадъци на територията на града.  Организира съ във връзка с Наредбата за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от ЕЕО. Общинската администрация  в родопския град призовава всички граждани да бъдат отговорни и да изнесат пред домовете си ненужните им компютри, принтери, скенери, телевизори, телефони в посочения ден. Общината  осигурява  транспорт за събирането и транспортирането на отпадъците.

Надявамесе примерът на общинското ръководство в Момчилград да бъде последватн и от останалите  общини.  Общестена тайна е, че в област Кърджали  хората нехаят за вредата от опасните за природата отпадъци.  Повечето от нас знаят, че можем да оставим вече ненужните ни батерии във всеки магазин, където продават такива продукти. Търговци са категорични, че това в нашия град все още не е масово явление. А този дребен на вид отпадък е един от най-токсичните, които изхвърляме в природата, защото  замърсяват с тежки метали, които проникват в почвата, водата и храните.

Веригите за електроуреди предлагат примамливи промоции за нови и модерни, ако оставите стария си хладилник, пералня и какво ли още не. Оказва се, че има кърджалийци, които просто идват и оставят  в магазините ненужните им електроуреди, без да купуват нищо.  В магазина на „Технополис” може да предадете и луминисцентни лампи, монитори, дори ненужната ви стара хартия. Фирма „Макметал” има грижата да ги вземе от там и предаде за рециклиране.

На територията на област  Кърджали няма нито една площадка, където се събират вече ненужните ни батерии за телефони, фотоапарати и стари електроуреди, казват  от РИОСВ в Хасково.   В Кърджали  преди време бяха създадени два общински събирателни центъра. Единият  –  срещу фирма „Пневматика”, а другият, който в момента не работи – във „Възрожденци”.  Но пък  се оказа ,  че първият постоянно е затворен.

Кърджалийци опитали  поне веднож да отнесат ненужните си електроуреди там, виждайки затворената врата се отказват. И просто хвърлят батериите и другите ненужни им вещи, които са опасни, в коша. А  електроуредите  ръждасвят в мазетата и таваните им. Свидетели сме и на това как  във Водното огледало плуват  стари електроуреди. Всички трябва да знаят, че   старите батерии, изхвърлени в коша се смесват с битовите отпадъци и отиват на сметището. Там ги вали дъжд, пече ги слънце, а тежките метали и киселини, които се съдържат в тях, се просмукват в почвата и водите. Почти всички са канцерогенни, водят до мозъчни увреждания, хронични заболявания и са изключително опасни.

От 2006 г. и в България има специални наредби как да се събират разделно, да се обезвреждат и рециклират като опасен отпадък. Но те остават само на хартия. Все още не сме чули за глобени именно за това нарушение.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  26.07.2013 at 18:44

  Тия пък са големи тарикати, що да си давам телевизора на тях

  0
 2. Анонимен...

  26.07.2013 at 18:41

  А що няма и в Кърджали?

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™