петък, 22 юни, 2018
0

Спорът за Ада тепе пак се връща в Административния съд

На 16 август  Адмистративният съд ще гледа  дело, заведено от канадската компания „Болкан Минерал енд Майнинг“ срещу  решение на Общинския съвет в Крумувград за  подробния устройствен план на находището на Ада тепе.

В края на април Административният съд в Кърджали отмени мълчаливия отказ на Общинския съвет в Крумовград  относно  подробния устройствен план на находището на Ада тепе.  В 30 дневен срок  местният парламент трябваше да се произнесе  дали ще бъде одобрено или не  искането на канадската компания  „Болкан Минерал енд Майнинг“/БММ/.   Делото бе заведено след жалба  на БММ срещу Общинския съвет в Крумовград след като   е забавено  с повече от месец решението на местния парламент  за  Подробния устройствен план (ПУП) на находището на Ада тепе.

В жалбата  на БММ се твърди, че  канадската фирма  е концесионер по Договор за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – златосъдържащи руди  от находище “Хан Крум”.  С решение по оценка за въздействието върху околната среда  е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение  и  започнала процедура по съгласуване на задание за ПУП за описаните имоти. БММ поискала от  кмета на Крумовград да одобри техническо задание за проектиране и да разреши изработване на задание за ПУП. По това искане са разменени множество писма, като на 11.12.2012 г. в община Крумовград било представено коригирано техническо задание.  Междувременно в ЗУТ настъпила законодателна промяна, предвиждаща различен ред за разрешаване изработването на проект за ПУП и по него трябва да се произнеси Общинският съвет.

Адвокатите на канадската компания са представили в съда всички преписки за обявяването и одобряването на техническото задание на обекта. Фирмата приема, че след като съветниците не са се произнесли в законоустановения срок, това е мълчалив отказ на Общинския съвет.

Според юриста на Общинския съвет  жалбата е неоснователна , защото искането за извършване на административна услуга, било подписано със запетая, но нямало доказателства за представителна власт на лицето. Затова не са се произнесли по нещо,  което  фактически не  е  комплектовано пълно съгласно изискванията на закона. Председателят на Общинския съвет в Крумовград Метин Байрамали заяви за kardjali.news, че  през ноември миналата година е  направена промяна в  реда за приемане на  устройствените планове. Това вече става с решение на Общинския съвет, а не  на кмета, както е било дотогава. Без да са внесли  документи по новото изискване,   от канадската фирма  приели  липсата на отговор като мълчалив отказ и  обжалвали в съда. На 20 декември кметът Себихан Мехмед  внесъла  докладна записка за разглеждане  на ПУП за Ада тепе от общинските съветници, каза Байрамали. Той е категоричен, че Общинският съвет не е  направил нарушение,  просто  не се е произнесъл по предложението на градоначалника.

След като съдът отчени „мълаливия отказ“  Общинският съвет  в Крумовград  е разгледал  отново искането на фирмата на заседанието си  от 29 май.  Позовавайки се на конституцията в частта за земните богатства местният парламент оставя  последната дума на държавата,  т. е. разрешение за ПУП трябва  да се  даде  от Министерството на регионалното развитие. Канадската компания  обжалва  това решението на общинските съветници и очаква окончателното разрешаването на спора от  Административният съд.

 

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен...

  01.08.2013 at 01:50

  дпс кон да ги … тресе

  0
 2. Анонимен...

  31.07.2013 at 21:01

  някой пък ще ги пита ДПС, всичко вече е решено

  0
 3. Анонимен...

  31.07.2013 at 19:45

  ДПС няма да даде на канадцие златото!!!

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™