вторник, 20 март, 2018
52

Направена бе първа копка по проекта „Перперикон – дом на богове и хора“

Първа копка  по проекта „Перперикон – дом на богове и хора“ направиха  днес кметът Хасан Азис и ръководителят на разкопките на скалният град на траките проф. Николай Овчаров . Така бе дадено началото на реализирането на проект на стойност от близо 3,8 милиона лева по ОП „Регионално развитие“. По проекта е предвидена рехабилитация и укрепване на посетителска пешеходна мрежа  в района на Акропола, на Свещения дворец и Скален проход към Свещения дворец, изработване на маркетингова стратегия на Археологически компелкс „Перперикон“, създаване на виртуална музейна експозиция, са сред дейностите предвидени при реализацията на проекта, за които говори ръководителят му инж. Катя Митовска. На церемонията присъстваха областният управител Бисер Николов, представители на фирмата изпълнител, общински съветници, журналисти, туристи. Консервационните и реставрационните дейности на Перперикон ще се извършат от “Главболгарстрой-Реставрация”.

Бяха усилия, бяха битки за този проект. Перперикон е уникален град, има археолози, има архитекти, добри управленци и много туристи. По –хубав град от това не може да се желае. Всеки вложен лев в него е равностоен на 100 златни лева, даже вече 1000 лв. Перперикон трябва да се съхрани за поколенията, а това е само едно начало.  България ще има полза от него, бе категоричен главният проектант  Минчо Ненчев.

Археологът Николай Овчаров припомни, че Перперикон е сред първите петдесет световни обекта в класацията на Филип Каргон  наред с Мачу Пикчу и Сантияго де Компостела. Преди 14 години това място,  на което се намираме сега,  беше една гора, където нямаше дори пътеки за козите. Сега тук работят хора от околните седем села. Тепърва  предстои Скалният град да покаже своите възможности  именно чез проекта, който сега започва, подчерта Овчаров.

Кметът Хасан Азис изрази увереност, че ако досега  на Перперикон са идвали 100-120 000 туристи годишно, то след приключването на проекта те ще станат многократно повече от всеки един друг обект в България. Убеден съм, че Перперикон ще стане единица мярка за опазване и представяне на арх еологическите културни ценности, не само в региона и страната, но и по света, подчерта кърджалийския градоначалник. Той поясни, че докато  се работи по проекта Перперикон няма да бъде затворен за туристи, така че всеки да може да стане част от историята на скалния град на траките. Ако Перперикон има 7 0000 години история,  не по- малко бе трудна реализацията на  този проект, припомни градоначалникът. Работата по него започва още преди приемането ни в ЕС. Една малка част се реализира тогава, докато се стине до момента  да бъде актуализиран  и  де се изпълни по Оперативната програма.  Той благодари  като кмет на Кърджали и от името  на ръководителите на археологическия комплекс   на групата, която  направи така, че в националната кампания „Чудесата на България“  Перперикон  да бъде оценен не само в рамките на нашата община,  а и в страната.

Това е поредната първа копка в рамките на последните десетина дни в община Кърджали. Ще има още няколко, но  Перперикон се очертава със своята значимост извън  рамките на общината, областта и на страната. Нашата амбиция като общинско ръководство  е Перперикон да бъде стандарт за представяне на паметниците на културата, който да бъде за пример  не само в нашата страна, но и в Европа, подчерта Хасан Азис.

След  като бе дадено началото на проекта професор Овчаров представи  разкритата 5-метрова крепостна стена в северозападната част на комплекса. Това е зид от римската епоха, запазен от втората половина на 3 век. Тя е пазела Перперикон от нашествията на варвари, които са опустошавали тези райони. С построяването на крепостната стена се е защитавало и светилището на Дионис. Тя е свидетелство за последния голям период от езическите времена на Перперикон. Стената не успяла да го спаси и през 356 г. бил  превзет и изгорен,   но само 20 години след това се възражда като голям християнски център , разказа проф. Овчаров.

4 коментара

4 коментара

 1. Анонимен...

  01.08.2013 at 11:36

  и като стане как кърджали ще печели от това?

  0
 2. Анонимен...

  31.07.2013 at 19:46

  но пък ще стане хубаво и лесно достъпно място

  0
 3. Анонимен...

  31.07.2013 at 04:17

  този проект е такова излишно наливане на пари, не е истина

  0
 4. Анонимен...

  30.07.2013 at 21:35

  иманяров иманяров… добра работа

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™