четвъртък, 24 май, 2018
0

Реставрират Дяволския мост

Продължава усилената работа по изпълнение на проекта „По Дяволския мост – към райските пътеки в Ардино“, който стартира през април тази година. С реализирането му родопската община ще гарантира по-лесен достъп до емблемата на Ардино – Дяволския мост.

В момента се извършва рехабилитация на общинския път Ардино – село Дядовци, а на самия мост започнаха реставрационни и консервационни дейности, стената се почиства от растителност като за целта са привлечени и алпинисти.

„На различните обекти са ангажирани отколо 70 души, работи се събота и неделя. Фирмите изпълните обещават да завършват основните дейности до края на тази година“, уточин зам.-кметът Наско Кичуков.

Освен новата 4-5 км пътна отсечка от Ардино до Дяволски мост се предвижда реставрация, консервация, оборудване и експониране на културно-историческите и природни атракции – Дяволския мост, тракийското светилище „Орловите скали“, Барутчийницата в Ардино .

„Привличането на европейски средства не беше никак лесно, но съм убеден, че сме на път да разрешим проблемите за опазването и експонирането по привлекателен начин на недвижимите културни ценности от национално значение и да осигурим достъпа до тези атракции”, каза при старта на проекта кметът Ресми Мурад.

Дяволският мост е един от най-отличителните и запомнящи се мостове в цяла България, включен е в много туристически пътеводители и албуми. Височината на централния свод на моста е 11, 50 м., ширината на моста е 3,50 м, 56 м е дълъг.

Изграден е на древен път през Родопите, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина. Проектът е на стойност 3.4 млн. лева  и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет.

Ирина Ангелова

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    31.07.2013 at 16:44

    Браво на общината

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™