понеделник, 19 март, 2018
65

Язовир „Боровица“ с паспорт до една година

Започва работа по паспортизацията на язовир „Боровица“, който захранва с питейна вода Кърджали, Момчилград и 33 села. Това съобщи шефът на „ВиК“ ООД Кърджали Славчо Славчев. Дейността ще бъде извършена от фирма „Свеко енергопроект“, спечелила конкурс за обществена поръчка на МРРБ да паспортизира още 6-7 язовира в България, сред които „Асенови“, „Йовковци“ и три по южното Черноморие.

„Язовирите трябва да имат технически паспорти с актуални данни за собствеността. Целта е да се направи пълна картина както на моментното състояние на съоръжението, така и се провери дали отговаря на всички нормативни изисквания. При открити недостатъци ще бъдат дадени предписания за отстраняването им“, уточни Славчев. Вече е направен първоначален оглед на хидросъоръжението, влязло в експлоатация преди 30 години.

В рамките на следващите 3-4 месеца ще бъде извършена проверка на съществуващата документация и цялостно обследване на всички съоръжения на стената на язовира – основен изпускател, преливник, галерии, откоси, водоземна кула, язовирното езеро, водосборна дейност, геодезически дейности и др. След обстоен анализ ще бъде изготвен и специален доклад с резултатите, а окончателният технически паспорт може да бъде готов през следващата година.

Язовир „Боровица“ се намира на река Боровица, ляв приток на река Арда. Той е ограден и в него къпането и риболовът са абсолютно забранени.

Ирина Ангелова

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени