събота, 23 юни, 2018
0

Преподаватели от Кърджали на обучение в „Европейската организация за ядрени изследвания“

Три представителки на кърджалийски училища се завърнаха от едноседмично обучение в „Европейската организация за ядрени изследвания“ (CERN) – най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Йовка Тананова от ГПЧЕ „Христо Ботев”, Таня Тюркеджиева и Соня Райкова от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” участваха в поредната Национална учителска програма за квалификация, финансирана от Министерството на образованието. Страната ни е петнайсетата държава членка на Европейската организация за ядрени изследвания с национална програма за обучение на преподаватели. ЦЕРН разполага с най-големия комплекс от ускорители в света и събира физици от цял свят, които проучват произхода на материята и силите, които я удържат. Големият адронен колайдер е с дължина 27 км и се намира на 100 м. под земята. В построяването и експлоатацията му  участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни. Намира се в тунел под френско-швейцарската граница в близост до Женева. В него се симулират условия, близки до тези в ранните моменти от развитието на Вселената.

Мисията на ЦЕРН е разширяване границите на знанието, развиване на  нови технологии за  ускорители и детектори ,подготовка на  утрешните учени,обединяване на  хора от различни страни и култури,обучение на учители, студенти и ученици. Нейната цел е да поддържа интереса на учители и ученици към науката.

С гордост можем да отбележим българското участие в  ЦЕРН – научни работници с постоянна заетост и такива, които работят в центъра за различни периоди от време.

7-дневната програма на преподавателите включваше  лекции, упражнения, визити и практически занимания. Нашите учители ще представят наученото на колегите от област Кърджали и ще приложат добрите практики и придобития  опит в преподавателската си дейност.

 

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™