петък, 22 юни, 2018
0

Министър Клисарова: В образованието няма да има чистка

Политически уволнения в Министерството на образованието и науката няма да има, обеща просветният министър проф. Анелия Клисарова. „Сферата на образованието е много надпартийна и в тази област ние оценяваме хората по качеството на техния труд и професионализъм“, каза във Велико Търново министърът. Клисарова няма да прави политически смени, а там, където има жалби и сигнали срещу директори или служители на ръководни постове, те по правило ще бъдат проверявани.

41% от българските студенти учат право, икономика, администрация и управление, сочи анализ на министерството. Има обаче недостиг на кадри в в педагогиката, търсят се и специалисти в инженерните и компютърните науки, както и не достигат кадри и в здравеопазването.

„Има нужда от рейтингова система на училищата, така както е при университетите, за да знаят родителите, къде да записват децата си“, смята проф. Клисарова.

Тя съобщи още, че през тази учебна година ще бъдат закрити 15 училища в страната, а други 16 ще бъдат преобразувани. Делегираните бюджети за учебните заведения няма да отпаднат, но ще бъдат оптимизирани и усъвършенствани. Министърът обясни, че средствата за училищата няма да се формират вече само на брой ученици, но ще се включи и качеството на обучение и така наречената добавъчна стойност.

Въз основа на външното оценяване от 4 до 7 клас добрите постижения на учениците ще бъдат стимулирани. До нова година всички училища в страната ще получат и допълнително по 25 – 30 000 лв., с които да посрещнат зимата. Средствата ще се използват за отопление или покриване на неотложни ремонтни дейности.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™