петък, 22 юни, 2018
0

Санкции от 1000 лева за болницата в Кърджали заради неизрядна документация

Директорът на здравната каса в Кърджали е наложил пет санкции от по 200 лева на болница  ”Д-р  Атанас Дафовски” . Болницата обжалва наказателното постановление, с мотива че незаконосъобразно. Моли съда да  го отмени изцяло и настоява да й бъдат върнати разноските по делото.  Окръжният съд постанови здравното заведение  да плати наложените глоби за нарушение на Закона за здравното осигуряване.

Според  Здравната каса наказателното постановление  на болницата е законосъобразно, издадено при спазване на процесуалните правила. Актовете не са за нарушения на медицинската дейност, а единствено  за финансовата медицинска документация, с която болничното заведение се отчита в РЗОК.  През март тази година финансови инспектори в РЗОК в Кърджали направили  финансова проверка на МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” АД.  Проверката е за периода от 1.01.2013г. до 28.02.2013г.  на  625 истории на заболявания по различни клинични пътеки.

Една от нарушенията е, че при изписването на пациентка от Акушеро-гинекологичното отделение  епикризата не е връчена срещу подпис в историята на заболяване, което съставлявало нарушение на установените изисквания за работа с медицинска документация.  На друга жена от същото отделение в издадената епикриза, в която  липсвал подпис на началника на отделението.  В епикризата на пациент, лекуван в Детско отделение,   липсвал подпис на лекуващия лекар. При пациентка отново на Акушеро-гинекологичното отделение  също е констатирано нарушение на установените изисквания за работа с медицинска документация – на снимката от ехографското изследване  липсвала апаратната дата на извършване.  При болен,  лекуван в Инфекциозно отделение,   в направлението за хоспитализация не е отразено придружаващото заболяване „Анемия”, като същото е записано в епикризата при изписване на пациента на 25.01.2013г.

Констатираните нарушения са описани в акт, съставен на 18.04.2013г.,  който е връчен на същата дата на зам. -директора на болницата. Въз основа на акта на 20.05.2013г. е издадено и обжалваното от болницата наказателно постановление, с което за петте установени нарушения на Закона за здравното осигуряване на здравното заведение са наложени имуществени санкции общо в размер на 1 000 лв.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™