понеделник, 18 юни, 2018
0

Да няма повече жертви като миньорите, избрали хляба пред сигурността

Днешният 5 август е обявен за ден на национален траур заради смъртта на четиримата миньори в рудник „Ораново“.  На 16 юли в 64-а галерия на рудника след изтичане  на кал и вода и срутване на едри скални късове загиват четирима миньори. Същия ден  са  намерени телата на двама от тях Христо Младенов и Асен Стойнев. След 18 дни бяха открити мъртви и другите двама – Иван Лазаров и Николай Михайлов. Ден преди да ги намерят почина 49-годишният шлосер Асен Грънчаров, получил инфаркт по време на спасителната операция.

За шест години в рудник „Ораново“  загиват  осем миньори. От общо 37 проверки от 2007 г. досега са констатирани общо 199 нарушения, съставени са 17 акта и са наложени глоби за 33 000 лв. Това стана ясно след трагедията.  Защо синдикатите, длъжни да бранят правата на работниците, не са вдигнали нито един път стачка заради лошите условия на труд.  Кога за последно е правена проверка при какви условия работят миньорите, колко акта са съставени.

През годините собствеността на мина Ораново си прехвърлят  Христо Ковачки и Красимир Паргов, собственик на фалиралата Добруджанска банка и на други предприятия.  Както винаги се случва в България  всички институции се активизираха след трагедията. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) установи, че концесионерът не е изряден и не са плащани концесионните такси, Главна инспекция по труда – че има над стотина нарушения. Оказа се, че в галерията, в която загинаха четиримата, не е трябвало да се добиват въглища, защото  експлоатацията й още не е била разрешена.  Комбинацията от незаинтересоваността на държавата и алчните собственици, довежда до трагедии като тази в „Ораново“.  Какво е ставало  в мината  май знаят малцина, сигналите за побой над миньорите, за лошите условия на труд се потулват. И сега  след случилото се пак институциите не сочат виновника.

Единствено Общият работнически професионален съюз (ОРСС) се осмели да обяви, че виновник за смъртта на миньорите в  „Ораново“ е собственикът Красимир Михайлов. В декларация на ОРСС  се посочва, че в мината  нивата за безопасност са занижени, а за непосилния си труд  300 работници получават   400 лв. заплата. Безопасността и заплатата на миньорите са жертва на извънредните темпове за добив на въглища, заявяват от съюза.

Срещу работодателите с черен етикет като Красимир Паргов, отнасящи се с работниците като с крепостни селяни, трябва  да  се протестира, вместо да  се преследват депутатите от жълтите павета до морето и обратно. За да няма  повече жертви като тези миньори, избрали оцеляването пред сигурността.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™