понеделник, 18 юни, 2018
0

Шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров: Галерии и музеи стават на църкви и джамии

Главното мюфтийство може да си поиска Археологическия музей, защото е бивша джамия. Галерии, музеи и паметници на културата от национално значение, които в миналото са били църкви или джамии, ще бъдат върнати на Българската православна църква, Главното мюфтийство или на някои от останалите вероизповедания в страната.
Това става ясно от становище на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров до Народното събрание относно внесените промени в закона за вероизповеданията. Според текстовете всички сгради, «предназначени за богослужебна дейност”, ще бъдат прехвърлени на вероизповеданията. В момента, според сегашния закон, Църквата трябва да доказва с нотариални актове собствеността си върху един или друг храм. С тези промени това ще отпадне, а духовниците ще получат и прилежащата към молитвения дом земя.
Според акад. Воденичаров в предлаганите промени не става ясно какво ще стане например с Боянската църква, тези във Велики Преслав или в Несебър, които са паметник на световното наследство. Наред с това Мюфтийството може да си поиска и Националния археологически музей при БАН – бившата Буюк Джамия. Храмът «Св. София” в многовековната си история пък е бил включително и джамия.  Неясно остава и чии ще са намерените при разкопки икони или мощи – дали на държавата, или на църквата.  Един от символите на БПЦ – патриаршеската катедрала «Св. Александър Невски” също ще бъде дадена на църквата, тъй като сега най-големият храм няма дори нотариален акт за собственост.

Богословът доц. Дилян Неделчев: Всичко е въпрос за пари

Има много неточности и абсурди в законопроекта, заяви пред РЕПОРТЕР преподавателят по църковно право доц. Дилян Николчев. По думите му, в дъното на казуса с Боянската църква, за която БПЦ настоява от много време, стои въпрос за пари, тъй като приходите от билетите за нея нямало да отиват в държавата, а в Синода.

Един от вносителите на законопроекта: Трябва регистър на храмовете

«Лично мое мнение, е че трябва да се направи регистър на тези храмове”, коментира пред РЕПОРТЕР опасенията на БАН относно законопроекта един от вносителите му  депутатът от «Коалиция за България” Васил Антонов. По думите му още с предлагането на промените депутатите получили редица възражения, които били събрани в дебела папка.
Въпреки това според Антонов всяко едно искане за връщане на храм трябва да се разглежда индивидуално. Най-вероятно предложените промени ще се изменят, за да не се преотстъпват паметниците на културата, но и това ще се изяснява. По думите му подобни казуси с такива имоти щели да възникнат в Пловдив, Кърджали, Стара Загора.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™