петък, 22 юни, 2018
0

Хасан Азис за проекта „Мостът“: Показахме друг подход за представяне на културни събития

Всеки един проект е важен  за нас и реализирането му е  за всички  кърджалийци, заяви кметът инж.Хасан Азис  на заключителната пресконференция по проекта  „Мостът-кръстопът на култури”.  Той  е с финансиране  по  ОП „Регионално развитите”,  стойността на договора за безвъзмездна финансова помощ е в рамките на 357 051 лв.  Европроектът се реализира от община Кърджали и фондация „Кръг“ в продължение на две години. Организатори са консорциум „Медия кълчър бридж“ и Студио „Златен век“ на актьора Калин Сърменов.  5 %  е участие на община Кърджали  –  25 000 лева. Досега са разплатени  232 000 лева.

Това е проект насочен не към инфраструктура,  а към иновативни събития. С него  ние показахме  един друг подход за представяне на различни културни събития в община Кърджали.   На някои им е харесал, на други не , но това  което община Кърджали ще продължава да прави  е да реализира проекти. Ще се радвам,  ако могат да участват повече местни  изпълнители и фирми, подчерта градоначалникът.  Проектът се реализира в името на кърджалийци, а не в името на даден човек. Въпрос на личен избор е как ще се приеме от всеки един, коментира кметът участието на актьора Калин Сърменов като организатор  по проекта.   Калин Сърменов е представител на единия участник от консорциума,  който е спечелил организирането и провеждането на събитията. Процедурата за изпълнител е по реда на Обществените поръчки, всеки би могъл да участва с предложения, поясни кметът.

Проектът е двугодишен,  преди повече от месец приключи последното събитие по него. Заложените събития бяха четири, които се повториха  в рамките на двете години и които се надявам да превърнем в традиция, подчерта зам.-кметът  Елисавета Кехайова .  Според нея проектът е привлякъл интереса на  публика от различни възрастови групи. Насочен е бил към младите хора, които да бъдат и съавтори на събитията. Освен на професионалистите  бе дадена възможност на младите хора да се включат като изпълнители и да  представят талантите си.  От срещите с граждани стана ясно, че е добре да продължим тези събития и да ги включим в нашия културен календар. Със сигурност догодина отново ще има такива събития като част от устойчивостта  по проекта, добави Кехайова.  В  първото издание по проекта  са включени  над 80 местни изпълнители .  Професионалистите трябвало  да привлекат  младите таланти. В изявите са включили около 20 професионалисти от Дома на културата в Кърджали, от театъра. Участието на изпълнители отвън е било според събитията.   8 изпълнители са били поканени за Деня на музиката, за Деня на фотографията  – трима, участвали  и са художници отвън.

Следващата година събитията могат да бъдат същите, могат да бъдат обогатени.  Идеята е да не бъдем пасивни наблюдатели на тези събития, в тях да вземат участие местни творци. Смятам, че целта е постигната, категоричен бе Хасан Азис.  По проекта са купени подвижна сглобяема сцена , музикални инструменти, стативи, осветление, озвучителна техника, видеокамера , мултимедия, прожекционен апарат, които остават за община Кърджали.

Като слабост кметът отчете  малкият интерес на кърджалийци към събитията по проекта. Подчерта, че  това за общината е един успешно приключил проект, за който  са придобили по- голям опит при организацията на подобни събития.  Убеден съм, че дейностите по проекта  увеличиха привлекателността на Кърджали и затвърдиха всеобщото мнение, че е един модерен град от съвременен тип, в който живеят талантливи и можещи хора, които не отстъпват по нищо на жителите на големите градове, добави  Хасан Азис.

Не стана ясно  колко средства са отишли за всяка отделна проява по проекта, в редакцията все още очакваме обещания отчет от работещите  в общината. 

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  08.08.2013 at 02:37

  тоя мост беше пълна пародия и подигравка с хората от Кърджали а онзи плешивец милото беше неуписуемо гаден

  0
 2. Анонимен...

  07.08.2013 at 23:46

  половин милион за нищо, 20 човека се разходиха по моста

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™