петък, 22 юни, 2018
0

„Движение България на гражданите“ призовават за национален протест в деня на прегласуването на бюджета

С актуализацията на бюджета ръководствата на  БСП и ГЕРБ си подават топката. Атака, ДПС и БСП прикриват следите на ГЕРБ, така и не стана ясно защо се налага тази актуализация. Това заяви днес на пресконференция в Кърджали лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, съобщават от пресцентъра  на Движението.
Тя припомни, че петте партии от реформаторския блок, от които движението е част, са призовали президента Росен Плевнелиев да наложи вето на актуализацията и оценяват факта, че той го е направил.  По-рано днес блокът излезе с обща позиция за решението на държавния глава. „Едно прегласуване на актуализацията ще покаже официално тройната коалиция на ДСП, БСП и  Атака, а нищо чудно и ГЕРБ ще даде някой глас. Така че коалицията най-накрая ще излезе от задкулисието. Отговорност за тази формула на партньорство носи г-н Станишев като мандатоносител“, обявява Кунева.  Тя посочи още, че „Движение България на гражданите“ и партньорите му в реформаторския блок призовават за национален протест в деня на прегласуването в Народното събрание.
„Вече предупредихме, че актуализацията ще понижи кредитния рейтинг на държавата и ще повлияе на лихвите по кредитите на гражданите и бизнеса. Затова бяхме и против тази актуализация и искахме де се посочи ясно къде точно ГЕРБ е отворил най-големите дупки“, каза още Кунева.
По думите й социалните разходи и разплащането на държавата с бизнеса трябва да бъдат направени, но от това няма да има полза, ако актуализацията доведе до прогнозираните негативи.  „Промените в бюджета са всъщност регламентиране на отказа от реформи“, каза още тя.
Секретарят на движението Найден Зеленогорски припомни, че най-големия длъжник на бизнеса са общините, средства за които не са предвидени в новия бюджет и които се се държат в зависимост. Над 250 млн.лв. са неразплатените задължения към българските общини, посочи той.
По думите му емитирането на нов държавен дълг е откупуване на време от управляващите, което време струва 1 млрд.лева. Правителството веднага да подаде оставка, парламентарните партии да се откажат от мандати за ново правителство, да се промени изборният кодекс и да се отиде на предсрочни избори през тази година, призова той. „Арогантно и цинично е вместо това парламентът да излезе в отпуска. Всеки ден се срещаме с хората и реакцията е тежко негативна към парламента и отпуската им по средата на тази тежка политическа криза и то за един месец“, каза още Зеленогорски.
Според проф. Велислав Минеков  в момента в парламента няма опозиция, а ГЕРБ има поведение на оцеляването. „Вместо заем, правителството на Орешарски можеше да зададе на ГЕРб елементарния въпрос къде са парите. Правителството на ГЕРБ действаше безобразно, там имаше корумпирани министри, но няма и мимика, нито жест на търсене на причината за това. След многото приказки от Борисов за търсене на отговорност от тройната коалиция и след серията предизборни закани на Станишев, нека сега да видим ще има ли търсене на отговорност от ГЕРБ“, коментира той.

 

 

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    07.08.2013 at 22:50

    Само за бюджета !Нека всички гласуваме за него и бъдем единни!

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™