петък, 22 юни, 2018
0

Послание на Районния мюфтия на Кърджали по случай Рамазан Байрам

Уважаеми Братя Мюсюлмани, Скъпи  Приятели!

Позволете ми първо, най- сърдечно да ви поздравя по случай настъпващия празник „ Рамазан Байрам”, който е благодат за смирените и богобоязливи Мюсюлмани, който цял един „ Лунен” месец изпълниха задълженията си искрено и смирено.

Най- достойния гост, месецът На свещената книга Коран, месецът на говеенето и милостинята Зекат достигна своя край,  затова сме натъжени… но с факта, че ще празнуваме рамазан Байрам – благодат на Аллах за смирените си раби сме задоволени и щастливи.

Апела ми към  ислямското общество е „ нека да запазим красивите качествата, който бяха ни осигурени посредством рамазан, а именно: говеенето – най-прекрасния метод за възпитаването на волята и осъзнаване трудностите изживени от бедните хора, и в последствие пораждане на чувството за отговорност и споделяне с милостинята Зекят. Аллах е създал едните хора богати а другите бедни, богатите хора са задължени да бъдат  в полза на нуждаещите се.

Другата благодатна страна на м. Рамазан е че, Заедно с петкратната молитва, молитвите Теравих и Техеджюд ( която може да се кланя всяка вечер преди времето за Сахур) бяха повод за задоволството на нашия създател по време на рамазан, ще е хубаво да се кланят  молитви като ( Техеджюд, Шюкюр, Тесбих, Еввабин и др.)  в останалите дни.

В месец рамазан се направи Мукабеле ( Четене на висок  глас на Корани Керим от първа до последна страница – в която богомолците следят и слушат четенето) на Корана, което е пример и за останалите месеци, тъй като думата Коран  означава много четена- винаги четена книга.

Следователно, смирените молитви отправени към Аллах, биват наградени с Байрам на този, и с задоволството на Аллах и Дженнета ( Рая) в безкрайния отвъден живот.

Не е правилно Рамазан или Фътър Байрам да бъдат наричани шекер или Баклава Байрамъ. Основната тема по време на Рамазан е изпитанието на мюсюлманите,а по време на Байрам е  постигането на прекрасния морал и задоволството на Аллах.

Отправям моите послания и пожелания към Аллах, (които е господар на най- прекрасните имена и които се отзовава на молитвите) да дари цялото човечество с мир и благодат. Да ни опази от завист и егоизъм.  Да дари хубавата ни страна с Щастие,Благодат и  Просперитет….

 

С уважения

Бейхан Мехмед

3 коментара

3 коментара

 1. българин

  08.08.2013 at 16:14

  Честит празник мюсюлмани, да сте живи и здрави и да продължаваме да живеем в мир

  0
 2. kÉmal

  08.08.2013 at 13:32

  cestit praznik

  0
 3. Анонимен...

  08.08.2013 at 12:23

  без да искам да обидя братята мюсюлмани, от тази статия половината думи не ги разбрах какво значат

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™