понеделник, 18 юни, 2018
0

Проф. Овчаров: На Перперикон открихме съкровище на султан Орхан I Гази

Сред последните находки, свързани с последния етап от съществуването на Перперикон като крепост, са части от османска броня, една пластина с уникален надпис, единствен по рода си.  Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, който представи на пресконференция откритието и обясни тълкуванието на надписа.  Останките от надписа се състоят от три думи и са единствените на османо-турски език, откривани по нашите земи.  „Освен това открихме част от сребърното съкровище от монети на султан Орхан I Гази – вторият османски султан, създателят на династията Осман. Това е човекът, който първи стъпва на Балканите.   Години наред хората познават Перперикон главно като езическо светилище. Години наред ние се занимаваме с неговата езическа история. Има изключително интересни данни как през 1361 година Перперикон е бил превзет след тежка обсада от османските турци по времето на султан Орхан I Гази“, коментира проф. Овчаров.

„Тази година се оказа ключова именно с откриването на фрагмента от бронята на османския военачалник и сребърните монети. Най-главното нещо е разчитането на надписа, който е един много интересен надпис, който в груб превод гласи, че свещената война води до безкрайни богатства, безкрайна слава.

За съжаление пластината е пречупена и не можем да видим края й. При разчитането на този уникален текст от нашия най-добър османист стана ясно, че се касае за част от доспехите на висш османски военачалник“, обясни проф. Овчаров.

Запазена е само дясната страна на пластината, но тъй като е писано на арабица, е възможно да се разбере именно началото на надписа – три думи, които означават особен вид водене на война, свързан с грабителското нападение, „заради“ и „вечно“/“постоянно“.  Източните традиции повеляват, че тези текстове са служили като пожелания и амулети.

Проф. Овчаров обясни, че до момента са разтълкували текста по два начина, като предполагат и лявата му част. Според специалиста надписът означава, че „Воденето на свещена война води до вечен живот“. Той обясни, че проф. Венедиков смята, че надписът по-скоро изразява вечното войнство, свързано с грабителството.

Снимки: Десислава Христова

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™