петък, 22 юни, 2018
0

Мюфтийството: Не сме забранявали достъпа на български медии до вечерята ифтар

Главният мюфтия не е забранявал достъпа на българските медии на тържествената вечеря-ифтар в Пловдив, съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство във връзка с твърдението, че главният мюфтия на Републиката д-р Мустфа Хаджи е забранил достъпа на представителите на българските медии на тържествената вечеря-ифтар.
Според съобщението, цитирано от Фокус, достъпът на медии е бил ограничен по разпореждане на пресцентъра на държавния глава.

Главно мюфтийство няма правомощията, а така също и нагласата да ограничава представителите на медиите до мероприятия, чийто домакин е. Пресслужбата на Главно мюфтийство няма отношение към организацията и присъствието на чуждестранните представители на средствата за масова комуникация.
На вечерята гости бяха президентът на Републиката Росен Плевнелиев и зам.-министър председателят на Република Турция Бекир Боздаг.

Присъствали са повече от 600 представители на мюсюлманската общност, съобщи „Фокус“. След като в залата бяха допуснат турски медии, българските медии бяха буквално избутани и не бяха допуснати вътре въпреки възраженията им, че събитието е на българска територия и е с участието на българския президент.

На входа, на който има изключително засилен контрол, бе съобщено, че нареждането за недопускане на български журналисти е на главния мюфтия. След това някои организатори обявиха, че по протокол президентът не бива да се снима по време на вечеря.

От главното мюфтийство не успяха да обяснят действията си: „Не е религиозна дискриминация! Благодаря ви!“, заяви Ахмед Ахмед, главен секретар на главното мюфтийство.

Турски журналисти споделиха, че Бекир Боздаг е на неофициално посещение у нас, за да финансира ремонта на джамии.

В залата бе забелязан Касим Дал и негови хора, както и някои от подсъдимите в процеса за имамите в Пазарджик.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™