петък, 22 юни, 2018
0

ДПС кадър от Ардино начело на горското стопанство в Хасково

ДПС, при това от Ардино, ще оглави хасковското държавно горско стопанство. Този слух заля структурата след като вчера бе уволнен началникът на Териториалното поделение инж. Николай Янчев. За мястото се спряга Митко Младенов, бивш директор на Държавно горско стопанство Ардино. След неуспешен престой като горски №1 в Ардино, той стана шеф на общинско горско стопанство Стамболово, пост който заема и досега. За Митко Младенов се говори, че е верен кадър на ДПС. Г-н Младенов бе неоткриваем за коментар и потвърждение на новината.

Уволнението си обаче потвърди инж. Янчев. Според него мотивите са формални-неизпълнение на финансовия план на хасковското Горско към, забележете, 31-ви юли тази година. „Финансовият план се представя в края на годината. Още по-смешно е, че ако към 31-ви юли сме имали минимално изоставане, към 8-ми август вече сме на печалба. За първи път тази година държавното горско в Хасково ще излезе на печалба“ коментира Янчев. Досега загубите в сектора са били между 300 и 500 хиляди годишно.

Обръщането на тенденцията стана именно по време на Янчев, който извърши реформа в сектора. През 2011-та година се сляха държавните горски стопанства на 7 общини Хасково, Димитровград, Минерални бани, Стамболово, Маджарово, Харманли и Симеоновград. Причините за окрупняването бе драстичното намаляне на държавния горски фонд в региона-от 90 хиляди на 34 хиляди хектара. Обединената структура отиде в пряко подчинение на Югоизточно държавно предприятие Сливен, вместо, както бе дотогава – на Кърджали.
Прякото следствие от реформата бе оптимизиране на персонала от 80 на 50 души и удвояването на заплатите на служителите.

Според отлично запознати източници от системата,  целта на новия шеф ще бъде връщането на старата схема с общински поделения на държавното горско. Причината – ресорният министър Димитър Греков е от любимешкото село Белица и местни кадри го натискали за служби в горското. Което няма как да стане при едно окрупнено предприя. По съпоставка с положението от преди 2010-та година, при възстановяването на стария щат/ още 50 до 80 души отгоре/ Горското ще се нуждае от дофинансиране с поне 300 хиляди лева за заплати и консумативи. Приходите обаче са лимитирани заради драстично намалелия горски фонд.

Инж. Николай Янчев бе назначен на поста си в началото на 2010-та година. Дипломиран лесовъд. Не е член на предишните управляващи от ГЕРБ, но въпреки това уволнението му се възприема като политическо. Пред Haskovo.net инженерът сподели, че още не е взел решение да обжалва уволнението си, макар да счита, че правото е на негова страна.

Георги Христов

3 коментара

3 коментара

 1. гора

  10.07.2014 at 15:50

  дахлийска, депесарска хуйня, те тва е българомохамеданина или по просто казано помака митенцето. пълен фалш

  0
  • българин

   12.08.2014 at 13:26

   неее, пич, този не е помак, щото помаците са истински прабългари, тоя е ТУРЧИН брат, жив ДАХЛИЯ, ДА МУ …….., боклук нещастен, дтой си дахландия, паси си кравите и си копай картофите, мама ти да еба депесарска подлого

   0
 2. филе

  08.08.2013 at 23:07

  ще почнат и там грабежите

  те не че са спирали де!

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™