петък, 22 юни, 2018
0

Банките нямат доверие в правителството и отказват да кредитират животновъдите

Банките в страната вече отказват да дават кредити за животновъдите, алармираха от бранша. Председател на Асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, коментира, че банковите институции очевидно нямат доверие в правителството и отказват да кредитират животновъдите.  Шефът на асоциацията на животновъдите припомни, че досега Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е давал удостоверения на всеки един бенефициент по коя програма, с колко животни, с колко декара пасища е кандидатствал и какви субсидии има да получава, съобщава pariteni.bg.

„Повечето финансови служители дори обясняват, че е спусната директива от централите на чуждите банки да не отпускат средства на бизнеса в България, заради лошата политическа обстановка“, твърди Синапов. Схемата е работила много добре през последните две-три години, а животновъдите са получавали част от субсидиите си предварително през банките, като това са плащали минимална лихва. „За съжаление тази година фермери от цялата страна звънят в Асоциацията на животновъдите в България притеснени, защото не могат да осигурят достатъчно средства за покупката на фуражи за зимата. Защо банките отказват – никой не ни дава обяснение“, каза още Синапов. По думите му това е голям проблем, защото точно сега е сезонът, в който животновъдите имат нужда от средства.

„Животновъдите трябва да заредят фуражи, слама и люцерна за зимата. Миналата година тогавашният министър на земеделието се срещна с Асоциацията на банките в България и те заедно обявиха, че средствата за отрасъл „Животновъдство“ са подсигурени – и национални, и европейски. В момента ние все още нямаме яснота дали са подсигурени средствата, които да влязат в целия сектор „Животновъдство“. Може би затова и банките се притесняват“, поясни Бойко Синапов. Миналата година по това време животновъдите получилиа малка помощ по програма deminimis, а тази година и това финансиране го няма. Надявам се някой да реагира. В момента ни трябват средства да подготвим животните за зимата, апелира Синапов.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™