петък, 22 юни, 2018
0

Забравихме ли войнишките паметници

С министерско постановление кабинетът осигури средствата, необходими за честванията на 100-годишнината от Балканските войни. Те са в размер на 150 000 лв. и ще бъдат предоставени по бюджетите на Министерството на отбраната и на Министерския съвет за областите София, София-град, Враца, Бургас, Кърджали, Хасково, Смолян, Стара Загора, Кюстендил, Сливен, Велико Търново, Добрич, Търговище и Видин. С тях ще се финансира изграждането, ремонтът и възстановяването на военни паметници, провеждането на научни конференции, тържествени митинги и зари и др. Мероприятия, съобщават от правителствената информационна служба. През 2012 г., когато започнаха честванията, с министерско постановление бяха предоставени общо 560 000 лв. за ремонт и възстановяване на военни паметници.

15 са войнишките паметниците,  които са били зачислени  на  закритото   вече военното поделение в Момчилград. Всички те са свързани с  10-ти пехотен Родопски полк.  Кой е поел грижата за това да ги има и останат за поколенията, питат  жителите на села и градове в Кърджалийско, свързани с историята на полка. И  не забравихме ли воините, загинали за родината си.

„Във военната история 10-ти пехотен Родопски полк е известен като полк на пробивите. Това, което направиха  през март 1913 г. родопци в Балканската война при Одрин, повториха го през март 1945 г. техните синове и внуци.  10-ти пехотен Родопски полк има славна история. Написаха я със своята кръв,  със своя безпримерен героизъм неговите бойци и командири.“, е написал  Георги Дачев в книгата си  “От  Родопите до Алпите”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™