петък, 22 юни, 2018
0

86-годишната баба Фиданка: Няма да отворят Маказа, докато съм жива

Няма да отворят Маказа  докато съм жива, казва 86-годишната баба Фиданка от граничното село Лозенградци. Надеждата й да  стигне до близкия град Комотини от другата страна на границата бавно гасне. Трудно би пропътувала  разстоянието през пункта в Златоград, затова „наостря уши“ винаги, когато  по новините споменат за Маказа. Когато е на 18 години баща й заминава за Комотини с жената, с която  заживява след смъртта на майката на Фиданка. Момичето, останало сирак още на три години, настоява да я вземат с тях, но  лошата леля, както тя разказва, се намесила и настояла да остане на село. Повече не е видяла баща си. След като затварят границата през  1945 г. й остава само надеждата да се срещне отново с баща си. Чула, че имал двама сина, живеел добре в гръцкия град. Комотини е на „поглед  разстояние“ от  височините над селото. Като се качиш на високото и се откроява в далечината, близко е, а толкова далеч за нея. След като  губи и баща си Фиданка ражда четири деца, загубва съпруга си рано. Отглежда ги и всяко поема своя път. Тя пък  все споменава последния път, когато се виждат с баща си преди  да тръгне за Гърция. Не знае къде са децата му,  какъв е бил животът им. Просто иска сега, докато може,  да види града, който е приютил единственият й близък тогава човек.

В този край на планината  има много родопчани с истории като на баба Фиданка. След 1989 г. някои са стигнали до близките си, други още чакат пътят през Маказа да  ги свърже с близките им от другата страна.

Историята с откриването на граничния пункт Маказа се превърна в епопея.  Дали обаче вече се вижда краят й. Атина многократно е отлагала изграждането на новия граничен пункт още от 1996 г. насам въпреки подписаната спогодба.   На съвместно заседание на правителствата на България и Гърция, проведено на 18 декември 2012 , гръцкият премиер Андонис Самарас даде поредното обещание –  „Обектът ще бъде приключен през март догодина, т.е. три месеца по-късно, но ще бъде дадена възможността за откриване на нов, модерен пропускателен пункт, което ще улесни комуникацията между двете страни, както и туризма. Уверявам ви, че до края на март този въпрос ще е абсолютно приключил.“  Оттогава чухме още доста възможни дати за отварянето на границата. Последната е за 14 август. Питаме се докога.

4 коментара

4 коментара

 1. Анонимен...

  11.08.2013 at 16:12

  tolkova go zabaviha tozi put 4e ve4e i starite hora se othcaiaha

  0
 2. Анонимен...

  11.08.2013 at 14:12

  s tozi put ni lujat veche tolkova godini, horata se samniavat dali shte go otvorqt nqkoga izobshto

  0
 3. туриста

  09.08.2013 at 22:15

  тази баба дали ще доживее да види отворен пътя?

  0
 4. Анонимен...

  09.08.2013 at 18:31

  mnogo interesno, pozdravyavam vi za statyata

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™