понеделник, 18 юни, 2018
0

Районния съд в Кърджали сред най-натоварените

През последните две години не е отбелязан напредък в съдебната реформа, част от съдиите продължават да са свръхнатоварени, съдебните сгради се управляват лошо, а конкурсите за кариерно израстване в системата се провеждат изключително бавно. Бавят се процесите за подкуп, престъпление по служба и смърт на пътя. Това са част от констатациите в отчета за работата на съдилищата през миналата година, изготвен от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев. Докладът бе приет от правната комисия в парламента преди дни.

Председателят на ВКС отбелязва, че е нужно развитие на търговското правосъдие, което би спомогнало да се привлекат инвеститори, както и да се изгради компетентна и мотивирана съдебна администрация. „Не за първи път ми се налага да установя, че в голямата си част проблемните констатации са повтарящи, поставяни и разисквани в продължение на години, без да намерят задоволително решение“, пише проф. Груев.

В доклада е записано, че за поредна година начинът на управление на съдебните сгради, което се извършва от министъра на правосъдието, търпи „обоснована критика“. Разликите в натовареността на магистратите от отделни райони са друг проблем. Висшият съдебен съвет се бави с издаването на наредба за натовареността поради липсата на законов текст, който трябва да се приеме от парламента. Според Груев съдиите имат нееднаква натовареност, а най-натоварените имат средно над 60 дела месечно за разглеждане. Традиционно първенец в това отношение е районният съд в София, където на съдия се падат по 141.41 дела. Втори по натовареност сред районните съдилища е този във Варна, следван от Перник, Пловдив, Кърджали и Благоевград. Не по-различна е картината и при окръжните съдилища. Най-високата натовареност при тях е до 20 дела месечно на съдия. В същото време съдиите в Софийския градски съд имат по 50.06 дела за разглеждане.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™