събота, 23 юни, 2018
0

Анкара си иска отомански имоти в България

Образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, били в отчайващо състояние, предаде Анадолската агенция. Това било заключението от неофициалното посещение преди дни на турския вицепремиер в България Бекир Боздаг.

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията (точно как е навъртял този километраж за това кратко време в Пловдивско, Кърджалийско и София не става ясно – бел. ред.). По време на тази своя инспекционна обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., не без гордост припомня агенцията. Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство. Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

„Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение“, цитира думите на Боздаг анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: „Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници“.

БГНЕС припомня, че на 7 август безпрецедентен скандал беляза празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието беше почетено от президента на България Росен Плевнелиев, на него присъства и турският вицепремиер Бекир Боздаг. Българските журналисти безцеремонно не бяха допуснати на вечерята, за разлика от турските им колеги. Впоследствие държавният ни глава обясни надълго и нашироко, че това станало по искане на протокола. Но пропусна да информира обществеността за съдържанието на разговорите по време на вечерята. Трудно е да се допусне, че и там не е била повдигната темата за придобиването от турска страна на собствеността върху архитектурни паметници от отоманската епоха на територията на Република България. Но за това обединителят на българската нация не каза и дума. /БГНЕС

 

Анкара / Турция

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    11.08.2013 at 13:40

    te moje i da si gi iskat, no nqma da gi polucat

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™