сряда, 20 юни, 2018
0

Младите астрономи в школата край Ардино се готвят за звездопада

Над 60 ученици, студенти и техни преподаватели вече седмица са в Лятната астрономическа школа в курорта „Бели брези“ над Ардино.

Те са в очакване на най–големия звездопад за 2013 г. – на персеидите, чийто максимум е в нощта срещу 13 август. Наблюдателната площадка на школата е любимо място за всички, защото на разположение е 40-см „CELESTRON“ телескоп, чрез който могат да се заснемат множество обекти.

„Програмата включва още лекции и семинари, гостуват университетски преподаватели, водещи астрономи и астрофизици в български и европейски висши учебни заведения, в това число от университетите в Принстън, Харвард, Лийдс, Бостън“, съобщи Агоп Узунбохусян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали. В рамките на две седмици ще бъдат проведени наблюдения и на променливи звезди, астероиди, транзит на екзопланети – планети извън Слънчевата система.

„Съвременните телескопи, независимо от размерите им, се управляват от компютри. Информацията, получена при наблюденията, също се запаметява и обработва от компютър“, обасни още Узунбохосян.

Организатори на 43-тата Школа са Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали, катедра „Астрономия“ при Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Астрономически клуб „Вега“ със съдействието на общините Кърджали и Ардино. Историята на Школата по астрономия започва през лятото на 1970 г. в местността „Белите брези“ от 30 –на млади ентусиасти, ръководени от младия астроном Славей Златев.

Ирина Ангелова

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    12.08.2013 at 13:35

    Един път да ме видите да падам и няма да Ви остане време дори и за желание :)

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™