вторник, 20 март, 2018
24

Кърджалиецът Божидар Антонов подобри рекорда за преминаване на маршрута Ком – Емине

Кърджалиецът  Божидар Антонов, състезател в ултрамаратон,  постави на нов рекорд при изминаването на маршрута от Ком до Емине –  5 дни 10 часа и 10 минути. Близо три десетилетия най-доброто постижение в тежкото изпитание  е на Любомир Палакарчев. През 1987 г. той завърши за5 дни и 14 часа.

Правени са много опити за подобряването на рекорда. През 2013 и 2014 г. Божидар Антонов и негови приятели не успяват да се справят. Екстремният бегач Кирил Николов-Дизела също се пробва миналото лято, но тежките атмосферни условия му попречиха.

Божидар описва престоящото му  изпитание в създадената фен страница във Facebook  „Графикът е за 5 дни. Енергията – растителна храна и вода. Екипировка – раничка, GPS, чупички. Пейсъри – засега Милен в последните 130 – 150 км, и Мая. Митака пък ще пожърка тази нощ за лаф-моабет. Ще ви държим в течение на драмата според както дойде. Комисия по изпращането – който дойде, по посрещането – Тон, Никола, Ицо и кой се случи на плажа. А сега, ако не са ви заети ръцете, се захващайте да стискате палци.“

 Антонов и екипът  му са впечатлени от подкрепата, получена от „конкуренцията“ – хората от щаба на Дизела. „Какво е човещина?! Човещина е, когато един от най-важните хора от екипа на Дизела, от „противниковия отбор“, ти се обади с думите „Дръжте Божо, не го пускайте!“, а след 2 минути отново звънне, за да каже, че тръгва към Дъскотна, за да го подкрепи лично. Всички сме в един отбор! Благодарим на Митко!“

Тони – един от тримата бегачи в групата на Антонов, разказва, че мечтата за изминаването на маршрута се е зародила преди десет години. „Прочетох пътепис на едни момчета, които го бяха направили с колело за 10 или 11 дни. Тогава знаех, че от БТС организират за 15 дни, като още тогава започнах да си представям как може би е възможно да се направи и по-бързо, може би за 10 дни, както колоездачите, а защо не и под 10 дни. С годините някак си остана на заден план и все нямах възможността да тръгна по билото на Стара планина. Четях пътеписи и 2008-ма за първи път чух и за планинското бягане, че и пробвах, че ми и хареса … много.“ Постепенно мечтата се превръща в постижима цел. И започват опитите, които довеждат до нов рекорд.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™