събота, 23 юни, 2018
0

Избран е строителят на новия цинков завод

Очаква се  всеки момент  фирма „Хамони 2012“ да сключи договор със строителя на  новото цинково производство, заяви синдикалният лидер Иванка Караколева.  Ясен е кандидатът, който ще строи завода , но  се изчаква  законовия едномесечен срок,   в който останалите фирми, подали оферта за строителство,  имат право да обжалват избора. Трябва да е ясно за всички, че   в новия завод няма да има място за хора, които са без  нуждата квалификация, добави Караколева.

През септември миналата година „Хармони 2012” купи част от банкрутиралия металургичен комбинат. След това компанията обяви, че планира да строи нов завод, който да замени остарелите мощности на сегашния.

Onet, SNC Lavalin и Ausenco са трите фирми, които участваха в заключителния етап на конкурса по избор на главен изпълнител за изграждане на цинковото производство в Кърджали. Те са подали  своите оферти в срок, след направените предварителни огледи на площадката.  „Освен предлаганата технология, която е водещ критерий и трябва да отговаря на съвременните технологични изисквания, има още два основни фактора, които ще са водещи при разглеждането на офертите – цената и времето, за което всяка от трите фирми ще може да се справи с изграждането на новото цинково производство“, заяви  в началото на процедурата по избор на изпълнител Иван Елкин, управител на Хармони 2012.

Onet е френска компания, специализирана в монтаж и извеждане от експлоатация на ядрени реактори и основен играч в тяхната поддръжка. Предоставят услуги в ядрения сектор по цял свят. В края на миналата година печели търг, свързан с актуализация на анализите на басейна за отлежаване на касетите на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй. Дружеството има голям практически опит в сферата на цветната металургия.

SNC Lavalin е най-голямата компания за инженеринг и строителство в Канада. Един от последните й проекти e свързан с добив на никел и кобалт в Мадагаскар. Дружеството има натрупан завиден опит в много национални и международни проекти, свързани с изграждане и модернизация на мощности за производство на цинк. Като примери могат да бъдат посочени: Prairie Creek Mine Project, Northwest Territories, Канада през 2008 г. с възложител Canadian Zinc Corporation, Brunswick Smelter Expansion, New Brunswick през 2011 с възложител Xstrata Zinc Canada и др.

Австралийската фирма Ausenco развива дейността си в пет основни направления на инжинеринга: енергетика, околна среда и устойчивост, полезни изкопаеми, инфраструктура и управление на проекти. Компанията има натрупан сериозен опит в реализиране на проекти в областта цветната металургия, включително и в производството на цинк (High Lake Review and Izok Lake Review, Канада, Dugald River Zinc-Lead FS Review & Update, Австралия, The Phu Kham Copper Gold Project, Лаос, The Humwana Cupper, Замбия и много други). Последният голям проект, който печели, е за добив на мед в Чили.

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™