сряда, 20 юни, 2018
0

Фермери се жалват на министър Греков: Превърнаха ни в опитни зайчета

Самочувствието на фермера трябва да се върне. Превърнаха ни в опитни зайчета, заяви фермерът  Стойчо Данчев от Смолян на днешната среща на министър Димитър Греков със земеделски стопани от Кърджалийско.  На срещата присъстваха земеделски производители, животновъди,  кметове, експерти от Министерството на земеделието и храните, от регионалните структури на министерството и от общините.
Субсидиите не достигат до  хората, които реално ги заслужават. Всяка година правилата  за тях се променят.  Ние животновъдите сме на гилотината, всички сме с кредити. Стопаните чакат да получат субсидиите и дотогава теглят заеми. Аз съм теглил 60 000 лева, лихвите ми са 9 000 лв.  , сподели Данчев. Фермерът бе недоволен от това, че загубил над 100 000 лева субсидии заради  чиновнически грешки на хората от  земеделските служби.

Фермери изказаха недоволството си от това, че няма разлика между полските и планинските пасища при определянето на субсидиите. Чиновникът,  който е направил това,   не е виждал пасище,  камо ли животни, каза Бойко Синапов. Крадем от Европа средства, защото се получава така, че субсидии дават на хора, които  нямат животни. Община Момчилград единствено се опита да направи така, че да не се дават  пасища и мери на хора,  които реално не отглеждат  животни. Но навсякъде другаде кметовете са виновни за това , че лошите пасища остават на нас, а другите са за техни приближени, бе категоричен Синапов.

Възможностите на нашето земеделие са  изключително трудни, за да се сравняват с  тези в другите европейски страни, отговори министър Греков. Аграрното производство  е регионално, но малко специалисти, които са работили по изискванията за субсидии за европейските програми,  са оценили тази възможност . Факт е, че не сме равни с останалите стопани в Европейския съюз. Високите доходи  в земеделието  ще зависят много от това колко   често се срещаме и водим разговори, обърна се той към  присъстващите.  В последните 23 години  нашето животновъдство е поставено под чергата. Но  има начини и възможности да излезем оттам,  трудностите не означават безнадежност, заяви Греков.

По отношение на тютюнопроизводството той поясни, че Европейският съюз не позволява  финансиране за следващия програмен период. Въпреки че не се предвиждат европейски пари за тютюнопроизводителите, правителството ще осигури финансиране за този жизненоважен за Родопите отрасъл. Може да се използва  повишаващият се ръст на  потреблението на тютюн от Китай. Ориенталският тютюн, който се произвежда тук,  отговаря по качество на това потребление. Нашите цели и задачи са  да търсим местно финансиране, за да се съхрани  тютюнопроизводството. Но трябва да се направи така, че тези които не отглеждат реално тютюн да не получават субсидии. Отхвърлям идеята за алтернатива на тютюна в Родопите. Това е тема за научна конференция , но при този почвен слой друго тук не може да се отглежда, бе категоричен министърът.

Ще анализираме работата на служителите във всички земеделски  служби в страната, отговори той на критиките. Ако има забележки към работата им,  ще направим промени  там,  където е нужно. Те трябва да обръщат внимание на  земеделците. Ще  се заложат графици за сроковете, в които  може да се отговоря на жалбите на стопаните, обеща министърът.  Поясни, че за следващата година в бюджета  ще се заложат средства  за пръскане със самолети заради скакалците.  Наблегна и на възможността за създаване на нови поливни системи, защото липсата на вода  за поливана при земеделците е сериозен проблем. Ако се възстановят  тези напоителни системи стопаните,  които отглеждат пипер в Кирково и  Бенковски например, ще могат по гравитачен път да  поливат зеленчуците.

Очакваме през септември Европейската комисия да одобри нотификцията за удължаване с две години на преходния период за млечните ферми 2-ра и 3-та категория. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща със земеделски производители и животновъди в гр. Кърджали. Това би дало отсрочка на над 33 000 ферми в България да се подготвят, за да отговорят на изискванията на ЕК. Само в област Кърджали от 3-та категория са над 6 000 млечни ферми, припомни министър Греков.

Според него през септември се очаква и одобрение на промяната на наредбата за добив на мляко, в която се предвижда ферми с 3 крави да бъдат категоризирани в 1-ва група. „До момента млечна ферма от 1-ва група е тази, в която се отглеждат 5 и повече крави. С промените в Наредбата за тези, отглеждащи от 3 до 10 млечни крави ще се разреши съхранение на млякото само в хладилни условия. С това се облекчават изискванията за съхранение на млякото в помещения с хладилни вани и се спестяват значителни разходи за тези фермери“, заяви министърът.

Министър Греков информира събралите се животновъди, че в новата Програма за селските райони се предвижда малките ферми да се подпомагат със средства от 1 250 евро до 1500 евро. Удължаването на преходния период, промените в наредбата и по-доброто финансово подпомагане – всички тези мерки се взимат в защита на фермите, които все още не отговарят на изискванията на ЕС, посочи министърът. Греков бе категоричен, че ще се търсят и други възможности за допълнително подпомагане на животновъдите. Министърът припомни, че едва през 2016г. техните субсидии ще се изравнят с тези на колегите им от другите страни в ЕС.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    21.08.2013 at 00:59

    Вместо да приказват, що не направят нещо за тютюнджиите?

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™