събота, 23 юни, 2018
0

Корозиралият магистрален водопровод може да остави 50 000 души без вода

50 000 души от  общините Кърджали и Момчилград, които се снабдяват с вода от  яз. „Боровица“, могат да останат без живителната течност заради корозиралите метални тръби на водопровода.  Евентуална авария на участъка от магистралния водопровод от резервоара до ул. „Екзарх Йосиф“  ще остави хората без вода  за най-малко 10 дни, съобщи на пресконференция  областният управител Бисер Николов. Корозията е унищожила тръбата,  само в разстояние от два метра ма има  12 пробойни , които не подлежат на ремонт, защото  заради силната корозия няма как  да бъдат заварени. Това са констатирали специалисти на ВиК и „Пожарна и аварийна безопасност“, който са направили оглед на водопровода.  Загубите на питейна вода само от  резервоара до моста в кв. „Боровец“  са 30-35% или между 30 и 50 л на секунда. Ако се вземе предвид и оставащата част на водопровода е възможно те да достигнат до 60 л на секунда.  Ако не се направи ремонтът спешно и се спука водопроводът,  има опасност  отново да се активизират свлачищата по пътя към Енчец, да се появят и нови. Сега  е направен дренаж и водата от течовете отива в реката. Но при една авария  водата ще може да отнесе не само пътя, а и къщите по склона.

Областният управител е внесъл  докладна в  Министерския съвет,  с която  настоява  да започне работа по спрения през 2009 г. проект за възстановяване на ВиК мрежата на Кърджали.  Според Бисер Николов  изпълнението на проекта е прекратено  без да са посочени мотиви за това. Сумата, която е  нужна за предстоящия ремонт, е  700 000лева.  Когато  е започнала  работа по проекта,   са закупени материалите  на  стойност 400 000 лева. Те се  съхраняват на склад, посочи  Бисер Николов.  По проекта е трябвало да се подменят и корозиралите метални тръби на магистралния водопровод в участъка от резервоара до ул.  „Екзарх Йосиф“ .  Когато новите тръби бъдат положени, водата ще бъде спряна най-много за 24 часа, за да се изключи старият тръбопровод и да бъде свързан новият.  От регионалното министерство са  одобрили  сумата от 99 000 лева, но те са крайно недостатъчни,  за да се започне работа.

Бисер Николов изрази надежда, че решението на Министерския съвет ще бъде взето бързо, за да може работата да  започне навреме и проблемът да се реши до края на септември. Защото след това лошите метереологични условия ще забавят работата, а от това вероятността от авария става още по-голяма.

 

4 коментара

4 коментара

 1. Анонимен...

  21.08.2013 at 00:56

  Спряха проекта , щото го изпълнявали фирми на ДПС. Герберите що не сложиха свои, но да го продължат????

  0
 2. Анонимен...

  20.08.2013 at 21:31

  10 dni bez voda v tazi jega, kvo li zarazi shte trugnat

  0
 3. goro

  20.08.2013 at 19:57

  samo tova ostana da stane i shte ni varnat v srednovekovieto

  0
 4. Анонимен...

  20.08.2013 at 18:57

  nie plashtame vodata zaradi nekadarnata obshtina, ostavka za vsi4ko ot dps

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™