събота, 23 юни, 2018
0

Гръцкият вестник „О хронос“: Политиците бавят откриването на Маказа

Пътят през Маказа със сигурност ще напише своята собствена история, се казва в публикация във вчерашния брой на гръцкия вестник  „О хронос“  .  Колегите от Комотини разказват как  по време кратката почивка по време на празниците  в Гърция се надявали да чуят новината за отварянето на граничния пункт.  Всичко е въпрос на дни и часове, уверяваха ни тогава  политиците,  дори министър-председателят обеща д посочи датата.  Но откриването  на граничния пункт е измествано от един ден до друг, от една седмица до следващата. А в това  време двете министерства на външните работи  си говорят  само с „вербални ноти.“  Според гръцките журналисти нещата са се объркали  когато  е повдигнат въпросът  за преминаването  на  товарни автомобили. Гърция не приема  възможността  през граничния пункт да минават коли  над   3.5 т , а за по-тежките  е нужно да  се постави  кантар.

Със своите бюрократични действия  тези, които решават съдбата на нашия регион ,  правят така,  че се губи  ценно време.  Остава малко  до края  на  гръцкия туристически сезон, след това  наред ще е България  със нейните  ски курорти, хотелите с горещи извори и SPA центрове, пишат гръцките журналисти. Простият въпрос  е защо е нужно всичко.  Управляващите не разсъждават  с ума на средните гърци, които са оставени на произвола, се казва още в публикацията.

Остава надеждата,че  от Министерството на външните  работи  ще направят най-после крачката за отварянето на пътя.  Оказва се, че  указателните табели все още не са готови за потока от туристи от България, скрити са  все още  надписите, които указват посоките към България.

България очаква Гърция да обяви дата за откриването на новия  граничен пункт „Маказа“, който ще свързва Кърджали с Комотини. Крайният срок за отговора на нотата,  изпратена от българските власти  до гръцкото правителство, беше вчера. Въпреки че пътищата от двете страни на границата са готови, още не е ясно кога ще заработи новият граничен  пункт. Гърция настоява да се разреши  само трафикът коли, докато България се стреми да се позволи преминаването на превозни средства до 5 тона.  Този път е част от Транс-европейския коридор 9 и двете страни ще  са готови да отворят  границата веднага след постигане на съгласие по този въпрос, се казва още в публикацията в „О хронос“.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    21.08.2013 at 15:52

    da be she go otvoriat

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™