сряда, 20 юни, 2018
0

Гражданско сдружение ще следи за решенията на Екоинспекцията в Хасково

С  граждански мониторинг върху процеса на вземане на решения от Регионалната агенция по околната среда и водите относно инвестиционни намерения, планове и проекти   се ангажира   Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие в Хасково. Целта е да се засили общественото участие  в процеса на вземане на решения, касаещи околната среда в Хасковска и Кърджалийска област, да се формира интерес и  съзнание за необходимостта от опазване на биологичното разнообразие.

Специалист по екология  в неправителствената организация следи издаването на  решения на РИОСВ  по оценка на влиянието върху околната среда и оценка за съвместимост с целите на защитените зони от европейската мрежа „Натура 2000”. Тези, които представляват обществен интерес, ще бъдат огласявани чрез медиите. Досега много често хората разбират за решения, които ги засягат, едва когато са минали сроковете за представяне на становища и обжалване. Целта е те да не бъдат поставяни пред свършен факт, а да могат да се включат в обществените обсъждания и да изразят позиция.

Ще бъде наблюдаван и процеса на изготване на лесоустройствени проекти на държавни горски стопанства на територията на Регионалната дирекция на горите- Кърджали. Експерти от проекта ще участват в обсъжданията и ще информират гражданите в  съответнитеаселища.

2-годишният проект   „Омбудсман на природата” на хасковското сдружение се осъществява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Предстои  организиране на информационна кампания „Живият свят около нас”. Тя включва издаването на илюстрована книжка, учредяване на младежки екоклуб, монтиране на  табели, насочващи посетителите на паркове към птичия свят, поставяне на  хранилки за птици, организиране на публични събития по повод международни дни на Земята, на птиците, на биологичното разнообразие. Целта е привличане на по-голямо внимание към  опазване на природните богатства.

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™