петък, 20 април, 2018
0

От началото на август пожари изпепелиха 890 декара сухи треви и храсти, 3 декара гори

От началото на август в област Кърджали възникнаха 71 пожара, 52 от които в сухи треви, храсти и гори. Унищожени са 890 декара сухи треви и храсти, 3 декара гори, 8 декара мъртва горска постеля, 3500 бали сено и слама, 4 фургони и паянтови постройки, 800 кв.м покривна конструкция, 3 телета, 80 птици, куче, съобщават от пресцентъра на МВР. Благодарение на своевременната намеса на служителите от областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали, подпомогнати от местното население, пожарите не обхванаха по-големи площи.

Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на необезопасени места и др. Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото и неконтролируемо разпространение на огъня.

Апелираме жителите на областта да бъдат по-внимателни с огъня и да спазват основните правила за недопускане на пожари, призавават от полицията и напомнят, че не трябва да се пали огън на открито във ветровито време.  При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на определените безопасни места. Не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки, пиратки и др.

Особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти. Не палете крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност. Запаленият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. Подготовката на зимнина, устройване на пикници и барбекюта да се извършва на определени безопасни места, като се вземат мерки за изгасяване на огнищата.

При възникване на пожар потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™